Podle zastupitele Nového Lískovce a jednoho z iniciátorů petice pro vyhlášení referenda Petra Oupora město místní nevaruje před problémy souvisejícími se stavbou. „Potřebujeme asi dva tisíce podpisů, máme polovinu. Chceme, aby se referendum konalo zároveň s komunálními volbami. O nové čtvrti pak rozhodnou lidé, kterých se stavba nejvíce dotkne,“ uvedl Oupor.

K větší informovanosti lidí má přispět informační kampaň, jejíž součástí je i výstava v kontaktním centru novolískoveckého úřadu. „V květnu provedou výzkumníci z Masarykovy univerzity sociologickou studii. Výsledky zařadíme k podkladům pro projektovou dokumentaci,“ sdělila starostka Jana Drápalová.

Podle starostky vznesli lidé nejvíce protestů loni na podzim po představení projektu. „I kvůli tomu se ptáme na jejich podněty a úpravy projektu. Pokud požádají o referendum, nemáme důvod a ani nemůžeme vyhlášení bránit,“ dodala Drápalová.

Kynkažu je malá šelma příbuzná nosálům nebo mývalům.
Tropické království nově obývají medoví medvědi a leguán s ostny na ocasu

Přítomní na výstavě projektu upozornili na některé nepřesnosti v obrazových materiálech. „Vizualizace ukazují především podobu domů. Detaily jako například parkovací místa ještě upřesníme a plakáty upravíme, aby odpovídaly plánovanému projektu,“ sdělil vedoucí oddělení bytové výstavby a správy fondů brněnského magistrátu Jan Sponar.

Z osmi domů, které mají vzniknout v první etapě, má část sloužit jako domy s pečovatelskou službou, další byty využijí mladé rodiny jako startovací. Dva domy by také mohla spravovat družstva. Podmínky upřesní město, až je schválí brněnští radní. „Po diskuzi v Kohoutovicích se ozvali lidé s dotazy na byty k prodeji,“ oznámil náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Kamenný vrch se do osmnácti let rozroste o stovky nových bytů pro více než dva tisíce lidí. První etapa má být dokončená už za pět let.
Kamenný vrch se rozroste o stovky nových bytů. První postaví do pěti let