Počasí bylo v sobotu přímo ukázkové a výletníci se při stoupání do strmého kopce v bundách pořádně zapotili. Venku bylo totiž 6 stupňů nad nulou.

„Když jsme loni vystoupili z vlaku v Lipníku nad Bečvou, byla to až nahoru jedna velká klouzačka. Letos nám ale počasí opravdu vyšlo,“ pochvaloval si David Palotáš, který se vydal na túru spolu s přáteli z Přerova.

I když nedostali razítko, nelitují

„Absolvovali jsme na Nový rok i výstup na Čekyňský kopec a včera jsme měli v nohách tak sedmnáct kilometrů. Do přírody jsme vyrazili i na Silvestra,“ poznamenal. I když turisté nedostali v cíli jako obvykle razítko od organizátorů, rozhodně vynaložené námahy nelitují.

Ondřej Tinka, Kojetín, narozen 17. září 2020, míra 48 cm, váha 3780 g
Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás

„Rozhodli jsme se, že tradici ani letos neporušíme. Jen jsme vyrazili o něco později, ne o půl deváté ráno. Přijeli jsme vlakem z Přerova do Lipníku, a odtud už jdeme po svých. Urazili jsme asi šest kilometrů a je to příjemná procházka,“ vylíčil.

Ženská polovina výpravy má po svátcích jasno v tom, proč místo lenošení u televize zvolila raději pohyb na čerstvém vzduchu.

Udělat něco pro kondici 

„Chceme udělat něco pro svou kondici a hlavně - shodit vánoční cukroví. V přírodě jsme rádi, doma už to znáte. Že je hrad zavřený, nám nevadí - máme s sebou teplý čaj i svačinu,“ smála se jedna z účastnic.

Výletníci na hrad zamířili z různých koutů a zvolili jednodušší i náročnější trasy. Nejvíce bylo rodin s dětmi, na Helfštýn se ale vypravili i pejskaři a senioři nebo cyklisté - z Hranicka, Lipnicka a okolí Přerova. Podle odhadů provozovatele stánku s občerstvením pod hradem vyšláplo jen během dopoledne kopec na Helfštýn asi tři sta lidí. Žádné fronty se ale netvořily a návštěvníci dodržovali rozestupy.

Úspěšní závodníci Klubu koloběhu Lipník nad Bečvou v sezoně 2020.
Koronavirus nezničil sezonu koloběžkářů. Lipník hromadil medaile

„Je nám líto, že hrad není otevřený. Někdo mohl dát k bráně aspoň kasičku, aby do ní lidé mohli vhodit symbolicky třeba dvacetikorunu a přispěli tak na hrad, protože provoz musí být pro Helfštýn hrozně ztrátový,“ uvažovala nahlas jedna ze seniorek. 

Foto u brány 

K tradičními novoročnímu výletu patří i fotka - rodinky s dětmi se ale tentokrát musely nechat zvěčnit u zavřené brány hradu. Namísto novoročního přípitku s přáteli lidé většinou jen zvedli nad hlavu kelímek s čajem nebo PET láhev s minerálkou.

Podle účastníků je dobré, že tradice trvá tak dlouho. Jen loni v lednu zamířil na třiačtyřicátý ročník zimního výstupu na Helfštýn rekordní počet návštěvníků - branami hradu prošlo na 4 717 lidí.

Na akci vyrazili v lednu 2020 turisté z nedalekého okolí, ale i vzdálenějších míst - z Brna, Ostravy, Olomouce nebo Prahy. Na Helfštýně si dávají každoročně dostaveníčko chovatelé tibetských dog, legionáři v autentických dobových oděvech nebo skauti.