Rozhodnutí oznámil po poledni Vatikán. „Mám radost, že se mým nástupcem na brněnském biskupském stolci stal právě otec biskup Pavel a přeji mu, aby ho neopouštěl jeho typický humor ani v situacích, které budou vypadat neřešitelně. A ujišťuji, že ho budu v jeho službě provázet ve svých modlitbách,“ komentoval dosavadní biskup Vojtěch Cikrle.

Cikrle stál v čele brněnské diecéze od roku 1990, loni po dosažení pětasedmdesáti let věku zaslal papeži Františkovi svůj abdikační dopis. Po jmenování nástupce se stává emeritním brněnským biskupem. Zároveň byl ustanoven apoštolským administrátorem brněnské diecéze, a to do slavnosti diecézních patronů svatého Petra a Pavla na devětadvacátého června. Právě tento den při bohoslužbě v katedrále svatého Petra a Pavla se nový biskup kanonicky ujme vedení.

Brno 3.2.2021 - křižovatka na R43 Kuřim Podlesí
Problémová křižovatka u Ostrovačic? Před úpravou tam bylo ještě více nehod

Novinka vyvolala mezi jeho příznivci nadšené ohlasy. „Věřme, že krásná a mému srdci blízká Litomyšl získá brzy nového, alespoň z poloviny tak skvělého titulárního biskupa. A zde v Brně a okolí se budeme modlit a těšit,“ uvítal rozhodnutí na sociálních sítích třeba Ondřej Zahradníček.

Pavel Konzbul působil jako farní vikář také v Boskovicích a Svitávce na Blanensku, v Hustopečích u Brna, Starovičkách a jako excrurrendo administrátor ve Starovicích. „Dnes je šestadvacátého května. Svátek má svatý Filip Neri, což je italský světec, který vynikal humorem. Mimo jiné kvůli němu jsem dnešní den vybral pro oznámení této události. Je pro mě velkým vzorem. Životopisci o něm říkají, že měl laskavý humor. Doufám, že i když se dostaneme do těžkých situací, můj humor nebude černý,“ slíbil nový brněnský biskup.

Budoucí podoba nové čtvrti na Kaménkách.
Skoro 2 tisíce bytů vyroste v brněnských Černovicích: třetina bude družstevních

Dříve byl také elektrotechnikem. „Myslím, že pohled zvenčí mi pomohl v tom, že jsem řadu let chodil do práce s věřícími, nevěřícími i ateisty. Musel jsem s nimi spolupracovat a oni se mnou. Také mi pomohlo, že technická profese učí člověka myslet prakticky,“ uznal Konzbul.

A v čem bude jeho práce jiná? „Konečná rozhodnutí budou na mne. Nějaké dílčí změny v organizaci práce chystám, ale palácový převrat neplánuji,“ dodal Konzbul. Cítí podporu. „I já to vnímám jako přirozený proces, že jako biskup pokračuje dosavadní pomocný biskup,“ zdůraznil Cikrle.