Nově zvolený poslanec za hnutí ANO v Ústeckém kraji Pavel Růžička z Postoloprt na Lounsku je obžalovaný z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku. Je jedním z deseti zastupitelů města, kteří se u soudu zpovídají za údajně nevýhodný prodej domu na postoloprtském Mírovém náměstí z majetku města soukromé osobě.

Jeho případem se tak bude zřejmě zabývat imunitní výbor nově zvolené Poslanecké sněmovny. Okresní soud v Chomutově, který případ od léta letošního roku projednává v hlavním líčení, pravděpodobně podá žádost o jeho zbavení imunity a vydání k trestnímu stíhání.

„Samozřejmě budu souhlasit s vydáním. Doufám, že už brzy se ukáže, že jsme nic špatného neudělali, že se vše vyřeší v náš prospěch,“ řekl Deníku Pavel Růžička.

Pavel Růžička
Poslanec Růžička: chci se věnovat bezpečnosti, je to mé hlavní téma

Zmíněného trestného činu se měli zastupitelé dopustit tím, že hlasovali pro prodej domu čp. 74 na Marxově náměstí v Postoloprtech. Město ho celý vlastnilo od roku 2008 a snažilo se ho několik let prodat. K tomu došlo v roce 2015. Obžaloba je viní, že prodali městský dům za nižší cenu, než je v místě obvyklé. Město tak podle obžaloby připravili o půl milionu korun.

Všichni obžalovaní vinu odmítají. „Jsem přesvědčený, že jsme se ničeho protizákonného nedopustili,“ prohlásil starosta Postoloprt Zdeněk Pištora.
Soud v Chomutově případ projednává na základě rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem, který případ odňal Okresnímu soudu v Lounech z důvodu příbuzenského vztahu soudců a jednoho z obžalovaných. Začátkem letošního roku chomutovský soud rozhodl, že obžalovaní zastupitelé jsou vinni z přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti a odsoudil je trestním příkazem každého k peněžitému trestu 25 tisíc korun. Všech deset zastupitelů proti verdiktu podalo odpor, případ se od léta projednává klasickým soudním jednáním.

Michal Kučera, krajský lídr TOP 09, volil v pátek po 16. hodině v Lounech v hlasovací místnosti v ZŠ Školní.
Poslanec Michal Kučera z Loun svůj mandát za TOP 09 neobhájil

Případů, kdy nově zvolený poslanec čelil obžalobě a případ projednávala nově zvolená Sněmovna, bylo v minulých letech v ČR několik.

V roce 2013 se z druhého místa na kandidátce hnutí ANO v Ústeckém kraji dostal do Sněmovny Bronislav Schwarz. U mosteckého soudu v té době čelil obžalobě ze zneužití pravomoci a porušování osobní a domovní svobody. Předloni ho ústecký krajský soud definitivně zprostil obžaloby, letos od státu dostal odškodné za újmu způsobenou trestním stíháním.

Známý je také případ Romana Pekárka, který byl poslancem za ODS od listopadu 2012 do srpna 2013, když tři středočeští poslanci, „rebelové“ Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr složili své mandáty. Při získání mandátu byl Pekárek už nepravomocně odsouzen za přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Pražský Vrchní soud jej odsoudil k pěti letům vězení, trest si odseděl.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Hnutí ANO převálcovalo v okrese Louny všechny soupeře