V minulosti byly srdcem moravského Manchesteru. Průmyslová nebo zbrojní výroba v nich v minulém století postupně upadala. Až na výjimky začaly po pádu komunismu viditelně chátrat a změnily se v opuštěné areály. Brněnské brownfieldy nyní získávají novou podobu.

Brownfieldy
• největší: Nová Zbrojovka
• nejspornější: Jaselská kasárna
• nejproslulejší: fotbalový stadion za Lužánkami
• nejskandálnější: bývalý vojenský areál Lerchova
• nejmenší: bývalá jídelna vojenské akademie v Žižkově ulici

Třeba do areálu Nově Zbrojovky se už nedávno nastěhovali první nájemníci. V listopadu do bývalé nástrojárny v areálu přibudou zaměstnanci firmy Kiwi, která se stane tamním druhým nájemníkem. „S dalším rozvojem čekáme na změny územního plánu. Máme připravený plán desetiletého rozvoje areálu. Vznikne kombinace kanceláří, bytů, obchodů a dalších. Po dohodě s městem postavíme školky i školu pro Židenice,“ přiblížil ředitel brněnské pobočky CPI Property Group Miroslav Pekník.

Na změnu územního plánu čekají investoři také v okolí Špitálky s plánovanou Brněnskou třídou. Staré tovární areály umístěné podél ní se promění na novou čtvrť nejen pro bydlení. „Na místě bývalé Mosilany chceme postavit asi osm set bytů. Většina jich bude v části jižně od viaduktu,“ sdělil za společnost Financial Consortium projektový manažer Jiří Martinák.

Ilustrační snímek
Povolit, nebo zakázat mobily ve školách? Necháme to na vás, zní z ministerstva

Podle městského radního Filipa Chvátala začne změna územního plánu platit do devíti měsíců. „Areál Mosilany je v souladu s ní i s územní studií pro Špitálku a okolí. Po vydání může investor začít stavět,“ řekl Chvátal. V sousedním území Špitálky plánují zástupci města postavit chytrou čtvrť. O záměru už Rovnost informovala dřív.

Revitalizaci nevyužitých areálů vítá třeba Brňan Tomáš Pánek. „Nové možnosti k bydlení chválím, protože bytová situace je v Brně totálně tristní. Ceny nemovitostí letí pořád nahoru. Lidé staví za městem, pak to ale schytává doprava v Brně,“ řekl student.

Podle architekta Osamu Okamury je důležité v areálech zachovat architektonicky cenné budovy. „Popřípadě objekty upravit. Pro identitu daného místa jsou totiž významné. Historická hodnota je přednější než bydlení,“ prohlásil brněnský architekt.

OLDŘICH HALUZA
KAROLÍNA LUNDOVÁ