Nového maskota Středočeského kraje představila ve čtvrtek Středočeská centrála cestovního ruchu na svém novém stánku pro rok 2019 v Brně; v rámci veletrhu cestovního ruchu GO-Regiontour, sdělila Deníku Lucie Vurbsová z krajské turistické centrály. „Akce se zúčastnili zástupci kraje v čele s radním Martinem Draxlerem,“ připomněla přítomnost člena rady za ANO s kompetencí pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu.

Postavička Karlíka má osvěžit zejména ty propagační materiály Středočeského kraje, které upozorňují na přírodní krásy, na možnosti cestování za zvířaty a na aktivity určené rodinám s dětmi. Do budoucna by se tato figurka mohla objevit i na upomínkových předmětech.

Právě pratur nebyl zvolen náhodou. Pratuři „vytvoření“ zpětným šlechtěním jsou už čtvrtým rokem jedním z lákadel rezervace u Milovic, kde návštěvníci mohou obdivovat obraz někdejší přírody; ve stepi tam nechybějí také třeba zubři či divocí koně.

Pastvina u Milovic se zvětšila o třetinu.
Divocí koně, zubři a pratuři mají u Milovic o třetinu větší pastvinu
Koroptev polní
Divocí koně vracejí do krajiny drobnou zvěř

Zájem návštěvníků o pozorování kopytníků v někdejším vojenském prostoru u Milovic je už nyní značný – a může se ještě zvýšit. Krajská turistická centrála totiž v Brně představila také brožuru zvoucí do 13 míst středních Čech, kam se lze vydat za zvířaty. Ať už jde o berounské medvědárium, hrady se zvířecími obyvateli příkopů a zámky s oborami, minizoo nebo kontaktní farmy. Ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Markéta Wernerová upozornila, že nechybí ani Zoopark Karlštejn, otevřený teprve před sedmi měsíci (a stále budící pozornost nejen mezi samotnými návštěvníky, ale i u cestujících, kteří kolem projíždějí vlakem). „Láká nejen na exotická zvířata, ale i na výhled na jeden ze symbolů středních Čech – hrad Karlštejn,“ zdůraznila Wernerová.

Nabídka je skutečně pestrá – od lokalit, kde si mohou návštěvníci zvířata prohlédnout, přes místa, kde je mohou pohladit či krmit, až po ta, kde se na nich lze dokonce projet. Zvířátka jsou totiž velkým lákadlem – odjakživa a pro všechny, míní Vurbsová. „Často za nimi vyrážejí rodiny s dětmi a školní skupiny, ale oblíbené jsou i u mladých párů nebo seniorů,“ poznamenala.

Elektronickou verzi brožury představující středočeské „zvířecí parky“ si zájemci mohou volně stáhnout z umístění centralbohemia.cz/cs/za-zviratky-strednich-cech; v papírové podobě pak vyzvednout ve středočeském infocentru v Husově ulici centru Prahy. K jednotlivým lokalitám uvádí nejen základní popis včetně nabízených aktivit, ale i otevírací dobu – a nechybí ani údaje, jež jsou pro řadu návštěvníků také velmi důležité: konkrétní ceny. Přesnou adresu snad ani není třeba zdůrazňovat, stejně jako odkazy na webové stránky jednotlivých zařízení.

Nelegální migrant se pěšky pohyboval po dálnici D1.
Afričan bez dokladů špacíroval po dálnici. Prý do Anglie
Z hodnocení soutěže.
Jak si porotci pochutnali, prozradí až v březnu