Větrníky by měly stát mezi Černou Horou a Čečínem, v katastrálním území Bělé n. R. Například Marian Seidl z Čečína je rozhodně proti jejich výstavbě. „Byl jsem se podívat u Damnova, kde mají také větrné elektrárny, a je to hrůza. Hluk není tak strašný, ale vizuálně je to šok. Majáky na těchto stavbách blikají neustále a o tom, jak to vypadá v neporušené krajině, ani nemluvím. Navíc by měly elektrárny stát necelý kilometr od obce Čečín a od obce Černá Hora. Samozřejmě to zásadně sníží cenu nemovitostí v této oblasti. Přistěhoval jsem se do Čečína za klidem a krásnou přírodou a nyní zde mají být takové stavby, to jsem mohl jít bydlet do města,“ řekl.

Nepatrná část bojové techniky 8. tankového pluku z Jihlavy na ostrých tankových střelbách na šumavské střelnici (1971).
Neuvěřitelné. Američtí vojáci nocují Na Ranči, raduje se bývalý vojín

Zastupitelstvo vloni v červnu schválilo Smlouvu o spolupráci s firmou meridian Nová Energie s.r.o. týkající se vybudování větrných elektráren na území města Bělá nad Radbuzou. Podle zástupců odpůrců Jiřího Štuksy a Miroslava Cingroše je tato smlouva v rozporu se zadáním nového Územního plánu z 13. ledna 2016, kdy zastupitelstvo Bělé n. R. schválilo, že v katastru Bělé nad Radbuzou nebudou komerčně využívány pozemky v majetku obce pro výstavbu stožárů větrných elektráren.

Tuto smlouvu o spolupráci v současné době prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „O penězích nechci mluvit zcela záměrně,“ vyjádřil se starosta obce Bělá nad Radbuzou Libor Picka k otázce peněz pro obec za výstavbu elektráren.

Zastupitelstvo rozhodování odložilo

Lidé z Bělé nad Radbuzou se domnívají, že by s nimi měla být záležitost větrníků náležitě projednána. „Byl jsem vyzván, abych udělal referendum. Ale mám za to, že o větrných elektrárnách má rozhodovat zastupitelstvo, které za ně odpovídá,“ sdělil Picka. V současné době zastupitelstvo rozhodování o větrných elektrárnách odložilo. „Lidé vyjádřili svůj názor, tvrdí, že elektrárny hlučí, že jsou špatné, že je nechtějí. To jsou ale jenom jejich pocity,“ řekl Picka.

Kozí farma ve Vizovicích má první letošní kůzlata. Narodilo se jich devadesát, další várka devadesáti kůzlat se očekává.
VIDEO: Kozí nadělení. Na farmě ve Vizovicích se letos narodí dvě stovky kůzlat

Jednání o větrnících zatím zastupitelstvo přerušilo. Vedení obce bude shánět další podklady.

To obyvatelé Kolovče na Domažlicku se 26. února v referendu rozhodnou, zda chtějí, aby na okraji městyse vyrostly dvě větrné elektrárny. Plánuje je tam karlovarská firma meridian Nová Energie s.r.o.