Zájemci o poznání ptačí říše se sešli v muzejní zahradě Muzea Českého lesa v Tachově, kde už od brzkého rána byly nataženy speciální sítě, které ornitologové používají k odchytu ptáků a jejich následnému kroužkování. „Takto už týdny kroužkuji ptáky pravidelně každý pátek, když je k tomu vhodné počasí,“ říká ornitolog Liška s tím, že právě dnes na Silvestra se podařilo odchytit a okroužkovat řada sýkorek, několik samiček hýla obecného, pěnkav a čížek. „Máme tu také naši nejmenší sýkorku, tedy sýkoru úhelníček,“ ukazuje přítomným.

Na řadu přišlo i vyprávění zajímavostí. „Ptáci se umí také pěkně opít. Je znám případ, kdy se brkoslavi žrali nakvašených ovocných plodů a pak zůstali opilí ležet na chodníku. Dokonce nějací lidé zavolali policii, nevěděli, co se to děje. Jenže než policie přijela, tak ptáci vystřízlivěli a odlétli,“ popisuje Martin Liška příhodu z ciziny.

Podle ornitologa je vhodné v zimě ve městech přikrmovat ptáky. Nejlepší jsou slunečnicová semena, mohou být i lojové koule. „Ale důležité je nepřestat. Tedy, buď vůbec nekrmit, anebo přikrmovat pravidelně. Ptáci si na přikrmování zvyknou a pak by jim to chybělo,“ dodává ornitolog.

Ilustrační foto
Betlémy budou k vidění celou první lednovou dekádu