„Přednost před zábavou dostaly jiné hodnoty. Životy, zdraví a majetky našich spoluobčanů,“ uvádí Jiří, jenž je jedním ze šesti přihlášených do soutěže v klasickém ručním sečení trávy. To mají klimkovičtí nachystáno na poslední červnovou sobotu večer… jenže čtyřiadvacet hodin před ním se zde situace dramaticky mění. 

„Rozvodnila se říčka Polančice i potok Rakovec. A naši hasiči měli místo pořádání soutěže v kosení úplně jiné starosti,“ uvádí čerstvý šedesátník Jiří. Jeho dvacetiletý syn patří k dobrovolným hasičům, noc z pátku na sobotu tráví s kolegy v akci – pomáhají například v místní části Fonovice – doma spí pár hodin a zase míří na výjezd.

Bouřka - Ilustrační foto
Česko se připravuje na další silné bouřky. Výstraha platí do půlnoci

„Já až do čtvrt na jednu v noci hlídal u rybníka. Měli jsme obavy z protržení hráze, k čemuž naštěstí nedošlo,“ pokračuje Jiří, který je i šéfem klimkovického rybářského spolku. Polančice, kde je běžně okolo dvaceti centimetrů, má po průtrži mračen půldruhého metru vody! Ohrožuje nejen podmáčené stromy, ale i bydlení pod hrází.

Rybáři mají v souvislosti s bouřkou ostatně jedno velké štěstí. „Ze stromu spadla haluz přesně tam, kde máme posezení. Kdyby tam někdo byl, dostal by zásah. Ještě, že jsme páteční zábavu přeložili na příští měsíc…“ konstatuje Jiří. A připomíná i pád silného kmenu na cyklostezku v místním parku. Odstraňování je opět na hasičích.

"Klimkovičtí dobrovolní hasiči, kteří měli dnes zajišťovat občerstvení a svatojánský oheň na soutěži v ručním kosení, se po celý den nezastavili. V Klimkovicích se potoky valí přes mostky vrchem, vylily se dva rybníky, hasiči celou uplynulou noc i celý den zachraňovali a pomáhali všude, kde se dalo. A zdaleka nekončí…," informuje pak během soboty mluvčí Klimkovic Ivana Gračková.