„Podobná zahrada samozřejmě vyžaduje péči celoročně," potvrzuje Pavel Bleša, vedoucí oddělení správy a údržby zahrad kroměřížského zámku. V zimním obdobím se podle něj zahradníci věnují převážně expozicím interiérových rostlin.

„Jsou tam vzácné exempláře japonských kamélií, které už připravujeme na tradiční výstavu. Jinak spoustu dalších rostlin přesazujeme, provádíme jejich řezy, připravují se také sezónní výsadby," vyjmenoval.

Například letničky se pak už v těchto dnech sejí, tak aby byly připraveny ke 20. květnu, kdy je zahradníci umístí na jejich trvalé stanoviště.

„Pokud to pak dovolí klimatické podmínky, provádíme i řezy venku v parku, jde například o radikální zásahy na živých zelených stěnách a loubí, tedy vegetačních prvcích tvořících živé oblouky," dodal Pavel Bleša.

Aby Květná zahrada mohla být přístupná návštěvníkům i v zimě, obnáší samozřejmě péče o ni také údržbu hlavních páteřních chodníčků a úklid sněhu.

„Neuklízíme ale celý park, to ani není účelem. Lidé si mohou chodit kudy chtějí a někdy si třeba i vychutnat tu sněhovou pokrývku, pokud jí samozřejmě není zrovna po kolena," usmál se vedoucí. I on sám je přesvědčen, že zahrada má v zimě svá kouzla.

„Nejsou třeba pro každého, ale jsou," míní Pavel Bleša a připomněl, že první letošní velkou akcí bude v Květné tradiční výstava kamélií, které ve sklenících zahrady začne už 10. února.