Neobvyklý způsob krádeže si zvolili dva zloději na začátku tohoto týdne v brněnských nákupních centrech.

Muži ve věku sedmatřicet a dvaadvacet let brali všechno od oblečení přes elektroniku až po nářadí a vrtáky, pro které se „stavili“ v obchodě pro kutily ve Zlíně. „Jedná se o cizince ze sousedního státu. Na Slovensku už jsou trestně stíháni, a proto se přesunuli sem,“ upřesnil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Rušili počítačové čipy

Nejdříve si zboží vyhlédli, pak jeden z nich odlákal pozornost obsluhy a druhý nerušeně házel věci do vlastnoručně upravené nákupní tašky. Pro policisty tato metoda není žádnou novinkou. „Jednu igelitku obalili vrstvou alobalu, celé to vložili do druhé igelitky, takže mezivrstva nebyla vidět. Alobal je vyrobený z hliníku, tedy z kovového prvku. Dokáže vyrušit signál, který vysílají elektronické čipy na zboží směrem k bezpečnostním rámům u východu z obchodu. Lapkové tak projdou bez povšimnutí,“ vysvětlil kriminalista Roman Švanda, proč je trik mezi zloději populární.

Ukradené věci nosili do auta, kde je ukládali do igelitových pytlů. „Když usoudili, že mají na jednom místě dost, přemístili se jinam,“ řekl Malášek. V obchodním centru v Modřicích si zvláštního jednání dvojice všimla pozorná prodavačka v obchodě se sportovními potřebami. Zloději odtud prchli. Žena ale neváhala informovat ochranku. Ta o chvíli později jednoho z povedené dvojice našla ve vedlejším obchodě. Zavedl je na parkoviště, kde na něj čekal jeho komplic.

Finanční problémy

Muži přiznali, že za hranice vyrazili cíleně. Údajně měli peněžní problémy, které se snažili vyřešit krádežemi věcí pro sebe, své rodiny a zbytek by prý prodali. To dokazuje různorodost desítek odcizených věcí. Pachatelům v současné době hrozí tři roky vězení. Policie však dál zjišťuje, jestli nemají na svědomí některé další případy v Brně nebo i jinde.

ANETA NEJEZOVÁ