Už kolem desáté, kdy gulášová přehlídka začíná, proudí k Zámečku stovky návštěvníků dychtivých ochutnávat letošní speciality. Vedle gulášů ze zvěřiny, hovězího či vepřového masa jim mikulovský tým nabízí i sojový. „V podstatě by se zdálo, že jeho příprava trvá krátkou dobu, ale soju nejdříve namáčíme do zeleninového vývaru, poté ji vymačkáme, nakrájíme a ještě pečeme v troubě. Jako zahušťovadlo používáme cuketu, abychom mohli nabídnout finální produkt v bezlepkové verzi. Příprava tak trvá delší dobu,“ popisuje průběh vaření Veronika Karpíšková.

Proč zrovna zvolili tuto bezmasou variantu? „Jsme vegani a snažíme se propagovat ekologickou vlnu. Letos jsme zde potřetí a minulý rok jsme naše zásoby dokonce vyprodali, takže zájem je velký. Navíc darujeme z každé prodané porce pět korun organizaci, která čistí pláže od plastových odpadků. Snažíme se tak propojit užitečné s dobrou věcí,“ dodává Karpíšková.

Své kuchařské umění předvádí tentokrát čtyři desítky mezinárodních účastníků. „V letošním roce pětatřicet týmů včetně účastníků ze Slovenska, Maďarska, Rakouska i Polska. Gulášů navařili padesát kotlů. V nabídce je kromě klasického vídeňského, hovězího a vepřového i guláš zvěřinový či bezmasý,“ vypočítává chvíli před zahájením pořadatel festivalu Josef Ševčík z Hotelu Zámeček.

Součástí festivalu je mezinárodní soutěž o nejlepší kotlíkový guláš. Jako nejchutnější porotci vybírají houbovou variantu týmu z jihu Čech. Tahle parta nadšenců svůj stánek důkladně i vyzdobila, za což si odnesla další ocenění. „Jsme tu pátým ročníkem a vždy si odvážíme nějaký úspěch. Za design stánku jsme dostali již několik ocenění a jsme moc rádi, že se líbí a guláš chutná,“ říká za vítěze Jaroslav Žák. Aby u poroty uspěli, museli jihočeští kuchtíci obstát v řadě přísných kritérií poroty. Za hodnotí vzhled, konzistence šťávy, křehkost masa předložených gulášů i dekorace při podávání.

Vedle prostého ochutnávání hosté Pálavského gulášfestu v pojídání guláše i soutěží. „Soutěžící mají připraveny dvě plné misky guláše, dva velké chleby a jedno velké pivo. S časem 1 minuta a 26 sekund zvítězil a titul Největšího jedlíka získal Jaroslav Němec z Bystré u Poličky. Lidé mohli zhlédnout i mistrovství v takzvaném gulání sudu na čas, které tématicky znázorňovalo popeláře,“ dodává pořadatel Josef Ševčík. V hotelovém moravském sklípku byla přichystána také ochutnávka mladých moravských vín zvaných Moravské Božolé a nechyběla ani cimbálová muzika.

Tomáš Kucej