A koho se nutnost mít dálniční známku týká? Od února musí mít řidiči vozidla o celkové hmotnosti do 3,5 tuny nové roční dálniční kupóny. Ty loňské už neplatí a je nutné je z předního skla automobilu odstranit. Pokud jde o samotné dálniční známky, ohledně jejich platnosti a ceny nedošlo k žádným změnám.

Desetidenní kupón stojí 330 korun, měsíční 440 korun a roční 1500 korun. Zpoplatněné pozemní komunikace, kde je nutné mít dálniční kupón, jsou označeny dopravními značkami s názvem „Dálnice“ nebo „Silnice pro motorová vozidla“.

Na placený úsek upozorní řidiče pípnutí, které se ozve z jejich palubní jednotky při průjezdu bránou.
Soutěž na mýtný systém je pod palbou podnikatelů i krajů

Na poštách jsou kupony stále k dostání, v případě, že jsou vyprodány, nebo se tomuto stavu blíží, v provozovně hned objednávají další, které dorazí během následujícího dne. Proto se může stát, že některý den známku na menší poště nemusí lidé sehnat, v případě, že se zrovna vyprodaly, jak potvrdila pracovnice pošty ve Staré Huti: „Dnes jsem před malou chvilkou prodala poslední dálniční známku, v této chvíli další nemáme. Už jsou ale objednané a zítra by zase měly být v prodeji.“

Na větších poštách by měly být dálniční známky k sehnání bez problémů, jak potvrdila zástupkyně vedoucí v pobočce pošty v ulici Generála Tesaříka: „Známky v prodeji samozřejmě máme. Zájem o ně kulminoval nejvíce nyní na konci ledna, stoupá takto každý rok.“

Ilustrační foto.
Česko má druhou nejhustější síť benzínek v Evropě. A dál ji zahušťuje

Aby řidiči nedostali na zpoplatněném úseku D4 mezi Jílovištěm a Háji pokutu, musí mít na obou dílech dálniční známky vepsanou registrační značku vozidla, ovšem nesmí to být obyčejnou tužkou, také nesmí mít na čelním skle vylepený starý kupon a při kontrole musí předložit policistům i druhý díl dálniční známky.

Pokud toto motorista nesplní, hrozí mu na místě pokuta do výše pěti tisíc korun a ve správním řízení dokonce až sto tisíc korun. Policisté kontrolují dálniční známky nejen začátkem února, ale v rámci běžného výkonu služby v průběhu celého roku.

Křest nového letadla Travel Service. 1.2.2018
Výrazně tišší a úspornější: Travel Service pokřtil nový Boeing 737 MAX