Deset současných a tři bývalí učitelé se podepsali pod žádost o odvolání ředitelky. Poslali ji úředníkům na krajský úřad, který je zřizovatelem školy. Jako první o tom informoval Mladá fronta Dnes. „Osobnostní nastavení paní Matuškové vnímám jako neslučitelné s pozicí lídra umělecké školy. Její autoritativnost a vědomí vlastní absolutní moci ve mně zabíjí kreativitu a vede k rezignaci. Normou je u ní direktivní jednání,“ řekla Blanenskému deníku Rovnost iniciátorka žádosti Magdalena Chumchalová.

Redaktoři oslovili několik bývalých zaměstnanců školy, kteří její slova potvrdili. Jako například bývalá učitelka tanečního oboru Kateřina Prudíková. „Ve škole jsem pracovala asi patnáct let. Ale když se dostala k moci Matušková, odešla jsem prakticky jako první. Neberu jí, že chtěla dělat věci po svém, ale s lidmi jednala naprosto nepřijatelným a ponižujícím způsobem. Jako s posledními kopáči,“ uvedla.

Dodala, že řada ze současných učitelů se bojí o místo a raději proti ředitelce nevystupuje a nechá si její zacházení líbit.

Ilustrační foto.
Řidiče na silnici z Adamova do Brna ohrožují padající stromy a také kameny

Na dotazy Blanenského deníku Rovnost ředitelka Matušková odpověděla, že nic z výše uvedeného se ve škole neděje. „Pouze vyžaduji dodržování pravidel a povinností zaměstnance. Začátek problémů vidím v propuštění zaměstnanců bez kvalifikace, se kterým se někteří učitelé nevyrovnali. A v nastavení pravidel ve škole, která je nutné dodržovat. Je určitá skupina, které se to nelíbí. Ve škole je ještě dalších osmadvacet spokojených zaměstnanců, kteří mi vyjadřují podporu,“ tvrdí ředitelka.

Žádost o odvolání ji překvapila. O vlastním odstoupení neuvažuje. „Je za mnou vidět spousta kvalitní práce. Nechám na zřizovateli, jak se k situaci postaví,“ dodala.

Za odvolání ředitelky sepsali místní také petici. Podepsalo ji zatím přes dvě stě lidí. Celou kauzu řeší úředníci. Aktuálně se na školu zaměřil oblastní inspektorát práce a školní inspekce. „Výsledky budeme mít k dispozici příští týden. V mezidobí se sešla krajská radní Jana Pejchalová s nespokojenými pedagogy a chystá se schůzka i s ředitelkou. Na základě výsledků navrhneme další postup,“ informovala krajská mluvčí Monika Brindzáková.

Dodala, že krajští úředníci nemají zákonnou možnost odvolat ředitele. Pokud nedojde k závažnému pochybení. „Současnou situaci vnímáme a hledáme řešení,“ ujistila Brindzáková. Kontrola České školní inspekce před dvěma lety zásadní nedostatky neodhalila. „Jednalo se o standardní kontrolu, nikoli na základě stížnosti. Škola byla hodnocena dobře. Inspekce doporučila věnovat zvýšenou pozornost oblasti mezilidských vztahů a komunikace. První stížnost na ředitelku byla podána až na začátku letošního září,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Splášené koňské spřežení táhnoucí sáně s Mikulášem, čertem a anděly málem přejelo dívku.
VIDEO: Sáně s Mikulášem málem přejely dívku. Koňské spřežení vyplašil ohňostroj