Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Okamura chce lákat do Prahy na morek a kaštany

Praha /FOTOGALERIE/ - Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a také jedna z tváří televizní soutěže podnikatelů hledajících investory Tomio Okamura se v sobotu odpoledne změnil v prodavače na stánku.

10.4.2011
SDÍLEJ:

Pokrmy z finále kulinářské soutěže Jak chutná Praha je od soboty možno ochutnat u jednoho ze stánků v rámci velikonočních trhů. Při zahájení je servíroval i viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Foto: Deník/Milan Holakovský

Mají ale Češi výřečné prodejce na stáncích! A šikovné. Koupit si pochoutky u tohohle černovlasého chlapíka, který o servírovaných pokrmech povídá tak zasvěceně a s nepřehlédnutelným nadšením, a navíc nemá problém dorozumět se v cizí řeči – to je skutečná radost. Zvlášť když nabízí takové laskominy, o kterých se ani v bedekrech nepíše. Také české návštěvníky velikonočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze usměvavý prodavač v jednom ze stánků zaujal. Vypadá jako ten Tomio z obrazovky, žertuje jako Tomio – a skutečně je to on. Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a také jedna z tváří televizní soutěže podnikatelů hledajících investory Tomio Okamura se v sobotu odpoledne změnil v prodavače na stánku.

A dařilo se mu. „Mohl byste se tím živit,“ složila mu poklonu jedna ze zákaznic. Okamura nepopíral, že i jemu se takovýhle kontakt s lidmi zamlouvá – o změně profese ale neuvažuje. „Víte, já jsem hodně náročný,“ naznačil, že míní vydělávat jinde než na stánku. Hodlá se držet působení ve službách pro turisty.

Jak chutná Praha

Právě s tím ale jeho přítomnost za pultem souvisela. Odstartovala finálovou část projektu Pražské informační služby a Pražského kulinářského institutu nazvaného Jak chutná Praha, jehož je Okamura spoluautorem. Cílem je hledat zapomenuté delikatesy, na kterých si lidé v Praze pochutnávali před sto lety, vyzkoušet, jak chutnají mlsným jazýčkům jednadvacátého století – a těmi nejúspěšnějšími obohatit nabídku pražské gastronomie tak, aby nově objevné tradiční dobroty mohli ochutnat nejen obyvatelé metropole, ale i její návštěvníci. Právě nabídka lokálních specialit patří v Evropě k turistickým hitům – jak ukazují zkušenosti například z Francie, Španělska či Itálie, ale nově třeba i z Rakouska. Praha v tomto ohledu poněkud ustrnula – a kvůli tomu, aby ochutnal rozmanité variace na guláš či svíčkovou, žádný návštěvník nepřijede. Chtělo by to aspoň dvě, raději však tak čtyři novinky s příchutí tradice kořeněné duchem monarchie Švejkových dob a prvorepublikové éry, kdy pražské podniky s kumpány obrážel tvůrce této slavné postavy Jaroslav Hašek.

O tom, která staronová lákadla dostanou příležitost zabojovat o to, aby se znovu zařadily k zážitkům spojovaným s Prahou, mohou rozhodovat i návštěvníci velikonočních trhů na Staroměstském náměstí. Právě tam totiž mají příležitost postupně koupit si na ochutnávku dvacet lahůdek (vybraných za pomoci odborníků ze dvou stovek receptů původně zaslaných do soutěže), jež mohou lidé hodnotit v internetovém hlasování. Tomio Okamura již své favority má: sladký dezert z morkových kostí, kaštanová polévka, střešovický talián, hráškový krém se šunkou a jehněčí kýtu na majoránce.

V rámci působení na stánku se z něho stal „specialista“ na nalévání kaštanové polévky a servírování taliánů. Obojí vychvaloval téměř do nebes. A jeho přesvědčivost zabírala. Ačkoli všechny taliány byly stejné, řada kupujících odcházela s přesvědčením, že pávě oni si odnášejí „protekčního“ většího buřtíka.

Kdo by ostatně odolal doporučení muže, který se netajil tím, že uzeniny nejí, jelikož mastnota a rozemleté náhražky nedělají jeho žaludku dobře – nešizenou pochoutku z čistého masa ale vyzkoušel a doporučuje ji s tím, že si pochutnal bez jakýchkoli následků! A kaštanová polévka? Ta se podle jeho slov stala opravdovým hitem. „Je vynikající, za to dám ruku do ohně – nebo možná i do vroucího oleje, jak se kdysi dělalo Japonsku,“ zažertoval v narážce na svůj původ a také na dávnou životní epizodu, kdy se v zemi vycházejícího slunce tři a půl roku živil jako prodejce popcornu a koly. V sobotu mohl na Staroměstském náměstí zúročit zkušenosti. „Já tu na stánku můžu být; mám zdravotní průkaz. Jen s penězi musíte támhle k pokladně; já bych tu hotovost popletl,“ usmíval se na zákazníky.

Pochoutky jsou na internetu

Hlasovat o nejlepší recept může veřejnost do konce května na stránkách www.pis.cz nebo na snadno zapamatovatelné adrese www.jakchutnapraha.cz; slavnostní vyhlášení výsledků se pak uskuteční 9. června. Finálové recepty jsou postupně zveřejňovány na www.prazsky.denik.cz.

Autor: Milan Holakovský

10.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Útok na mešitu na Sinajském poloostrově v Egyptě
AKTUALIZOVÁNO
19 4

Na mešitu v Egyptě zaútočili teroristé, zmařili životy nejméně 235 věřících

Mimořádná událost
AKTUALIZUJEME

Policisté v Londýně evakuovali stanici metra Oxford Circus. Terorismus?

Zbrojař, chemik nebo textař. Českým prezidentem chce být devět mužů

/ANKETA/ Největším favoritem prezidentské volby zůstává podle průběžných výsledků ankety Deníku Miloš Zeman. Pro současného prezidenta se vyslovilo 46 procent lidí. Druhý je se ziskem 34 procent hlasů bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. V anketě již hlasovalo přes 12 tisíc čtenářů. Celkem se o Hrad utká devět kandidátů, přinášíme jejich přehled.   

V Ostravě se chystá blokáda dopravy, první protest kvůli prodloužené Rudné

Lidem došla trpělivost a rozhodli se uskutečnit to, o čem na nedávném veřejném projednávání nekonečné stavby hrozili. Neplánují sice ještě pochodovat k domu architekta Richtára, který budování silnice I/11 brání. Zatarasí ulici 17. listopadu.

Sexistické prasátečko: anticenu získal vtip se souložícím párem na stole

/FOTOGALERIE/ Vítězný vtip, který ponižuje ženy. Anticenu Sexistické prasátečko organizace Nesehnutí letos získal facebookový příspěvek Free Radia, který označila za nepřijatelný naprostá většina hlasujících. „Dvaadevadesát procent lidí označlo za nepřijatelný obrázek souložícího páru na pracovním stole, který hlásal větu Cesta k úspěchu nemusí být složitá,“ popsala za organizátory Kristýna Pešáková.

Úsek Pražského okruhu získal kladné stanovisko EIA

Úsek Pražského okruhu mezi Běchovicemi a D1 v pátek získal kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA). Informovalo o tom ministerstvo životního prostředí. Úsek označovaný číslem 511 by se mohl začít v roce 2020.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT