Slaví se i v úterý. Ocenění si v Brně v deset hodin ráno převezme slovenský prezident. „Andrej Kiska s námi rozvíjí vztahy a vysílá k nám ze Slovenska mnoho dobrých studentů,“ vysvětlil Bek.

Při pondělním obřadu připomněl současný rektor vznik univerzity a její sepětí s ideály prvního prezidenta Tomáš Garrigua Masaryka, který chtěl, aby se v novém státě díky konkurenci vysokých škol rozvíjela vzdělanost. „Přeji naší škole do příštích sta let, aby se i nadále spojovala soutěživost se svobodomyslností, typická pro Masarykovu univerzitu už od jejího založení,“ řekl Bek.

Rektor ocenil mimo jiné i bývalého rektora Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medka. „Medaile mi udělala radost, ale vnímám ji spíš jako ocenění spolupráce mezi Janáčkovou akademií a Masarykovou univerzitou. Z části to tedy patří i škole,“ poznamenal Medek. Stejně jako včera i dnes uloví památku na univerzitu lidé na náměstí Svobody. Z orloje od jedenácti hodin od rána do jedenácti hodin do večera vypadávají speciální kuličky v univerzitní modré barvě s logem univerzity.

Na jednu si počká také student fakulty sociálních studií Jiří Němec. „Účastnil jsem se i včerejšího obřadu, který byl skvělý, jak proslovy, tak atmosférou. Škoda, že tam bylo málo studentů. Dnes se jdu podívat na předávání medaile slovenskému prezidentovi,“ podotkl.

Ilustrační fotografie.
Tříkrálová sbírka: lidé byli štědřejší, platili i kartami