„Jedna z farnic do betléma přidává každý rok nové figurky. Letos to je těhotná Panna Marie. Je to kompozice, kdy kráčí s Josefem do města Betléma. Jde o symbol čekání,“ vysvětloval mluvčí Diecéze ostravsko-opavské Ondřej Elbel.

Betlém s touto novinkou byl také v tomto roce vystaven poprvé už od začátku adventu. Panna Maria s bříškem a sv. Josefem v něm byla zobrazena nejprve při hledání příbytku (pod přístřeškem, kde budou jesličky, jsou zatím jen zvířata).

Pohřeb mladé dívky v Kunčičkách, 30. listopadu 2022, Ostrava.
VIDEO: Romský pohřeb v Ostravě. Průvod s kočárem se loučil s dívkou z Muglinova

„Čtyřiadvacátého prosince na první vánoční bohoslužbě se změní kompozice, v jesličkách přibyde Ježíšek a Panna Maria s Josefem dostanou to tradiční umístění, na jako jsou lidé zvyklí,“ uvedl Elbel.

Na svátek Tří Králů se 6. objeví i tyto figurky. Bohorodička projde třetí proměnou, bude s dítětem na klíně.

Opravená katedrála Božského Spasitele:

„Panna Maria v očekávání, s tím se opravdu nesetkáváme často, a proto je tato rarita velmi velmi zajímavá,“ komentoval to návštěvník katedrály ze slovenských Košic.

Další z farnic Moravské Ostravy naopak připustila, že si „změny“ nejprve ani nevšimla, v navyklém pohledu na betlém jí bříško jaksi uniklo.

A jak je to ve světě?

Madona v očekávání nebyla zdaleka českým výmyslem. Třeba na Novém Zélandě ji podle britského deníku The Daily Telegraph dala Církev sv. Matouše na billboard v největším městě Auckland přímo s pozitivním těhotenským testem – a vyvolala kontroverzní reakce!

Zvon Salvator v Katedrále Božského Spasitele, březen 2021 v Ostravě.
Království stoletých zvonů: Deník byl v místech, kam běžný návštěvník nechodí

Kdo by její figurku zatoužil mít doma, může mu dorazit ještě do 22. prosince z Číny. Internetový eshop Aliexpress ji jako suvenýr nabídl se slevou. „Pregnant Virgin Mary Sculpture“ tak vyjde na 478,67 korun (dříve 683,96 Kč) plus necelá padesátka za poštovné do Česka.