Pochutnat si na vlastní zelenině a ovoci by si v chtěla Brňanka Kristýna Šebková. „Bydlím v bytě, kde na pěstování čehokoliv nemám dostatek místa a nechci zeleninu a ovoce jen nakupovat v obchodě,“ vysvětlila. I proto uvažuje o pronájmu záhonku v jedné z brněnských komunitních zahrad. Takových míst funguje v Brně osm a zájem o ně dlouhodobě roste.

Například v Otevřené zahradě, ležící v centru města, mají plno. „Zájemců je více, než máme záhonů. Bereme si na ně kontakty a když některý ze současných zahrádkářů své místo opustí, ihned jej zaplníme,“ popsala programová manažerka Helena Peřinová.

Rozhovor na konci týdne s Michalem Burianem
Tipy na výlety jsem hledal i v hospodách, říká výletník Michal Burian

Otevřený sad

V Černovicích chtějí radní namísto komunitní zahrady zřídit otevřený sad. „Porostou zde ovocné stromy a ořechy, které lidé budou moci sklízet,“ popsala místostarostka městské části Šárka Korkešová. Stromy chtějí představitelé městské části vysadit letos na podzim.

Zóna 2 Nové Zbrojovky od K4 a.s. - Architects&Engineers
Jak bude vypadat druhá zóna Nové Zbrojovky? Odstartovalo hlasování

Získat čerstvé ovoce a zeleninu mohou lidé v Brně také díky spolupráci s jihomoravskými farmáři v takzvaném komunitním zemědělství. Takovou skupinu nově založili v Brně-severu, po celém městě jich už ale funguje několik.

Členové skupiny spolupracují s farmou ze Šanova na Znojemsku, která jim od května do listopadu bude každý týden dovážet čerstvé produkty. „Zájem je veliký a už nyní přesahuje naší kapacitu. Jednáme s farmáři o jejím možném rozšíření,“ sdělila zakladatelka skupiny Kateřina Plesková. Členové skupiny budou na oplátku jezdit farmářům vypomáhat.

Volná místa pro zahradničení už delší dobu schází zájemcům o tradiční zahrady. „Kapacita zahrádek v Brně je plná, a nové nevznikají. Komunitní zahrady jsou dobrá alternativa, vážíme si každé formy zahradničení,“ sdělil předseda zahrádkářského svazu v Brně Martin Říha.

Ilustrační foto
Zloděj "kouzelník" vysypal z rukávu pár bot. Týden předtím zase kradl rum