Nyní chátrá na jihu Moravy 113 objektů, víc než třetina z nich na Znojemsku. „Co se týče odpovědnosti za stav památkového fondu, problém není možné nijak zobecňovat nebo označit nějakého konkrétního viníka,“ uvedla Lucia Štrbáková z brněnského pracoviště Národního památkového ústavu.

Památky na jižní Moravě
-7861 chráněných nemovitých prvků
-113 z nich patří mezi ohrožené, průměr v České republice 52
Památky na Vysočině, ve Zlínském a Olomouckém kraji
-18212 chráněných nemovitých prvků
-120 z nich patří mezi ohrožené

Podle ní je v alarmujícím stavu například františkánský klášter v Brně nebo areál zámku s hospodářským dvorem v Dyji na Znojemsku.

Zároveň upozornila, že ze seznamu loni zmizela například radnice v Podivíně na Břeclavsku, kde začala celková rekonstrukce objektu.

V Podivíně ale podle místostarosty Stanislava Machovského nejde vše ani zdaleka tak hladce. „Někdy si nejsem jistý, jestli památkáři vůbec chtějí, abychom radnici opravili, nebo nám chtějí jen házet klacky pod nohy,“ popsal problém Machovský.

Ve městě si na opravu našetřili sami, stát ani kraj ji nepodpořil. „Ještě k tomu nám dvě ženy z památkového úřadu práci spíše komplikovaly. Budovu, která má v jedenadvacátém století fungovat jako úřad, není možné dát do přesného stavu z roku 1853,“ tvrdil Machovský.

Břeclav chce být Chytrým městem.
Osvětlení sledující hustotu dopravy a parkování. Břeclav chce být Chytré město

Podobnou zkušenost má i starosta Dyje na Znojemsku Jiří Staněk, který si spolu s vedením obce předsevzal opravit tamní rozpadlý zámeček. Ten vlastní společnost, jejímiž jednateli jsou dva Mongolové a Rakušan. „Právnická osoba, které zámeček patří, už není problém. Jsou v likvidaci a my máme snahu přes likvidátora objekt odkoupit,“ popsal záměr obce Staněk.

Podle jeho slov ale v rekonstrukci brání omezení památkářů. „Peníze na opravu máme připravené, ale potřebujeme, aby zrušili ochranu části stavby. Ta nemá historicky žádnou hodnotu a nám v jakékoli rekonstrukci brání,“ vysvětlil.

Aleš Homola z brněnského pracoviště Národního památkového ústavu považuje stížnosti představitelů obcí většinou za alibismus. „Je jasné, že nároky na opravy památek budou jiné než na jiné stavby. Starostové tu nejsou od toho, aby posuzovali hodnotu objektů. My zde hájíme vyšší historický zájem. Podle mého je oprava radnice v Podivíně úspěšný projekt,“ podotkl.

Ilustrační foto.
Zkušební období rezidentního parkování končí. Za stání bez placení čeká pokuta

Velký problém při opravách je podle obcí také soukromé vlastnictví objektů. Dlouhodobě chátrající sýpky u Miroslavi na Znojemsku se před měsícem ujal architekt Zdeněk Fránek. „O budovu se dlouho nikdo nestaral. Já ji využiji jako sklad a mám v plánu ji do pěti let zrekonstruovat,“ ujistil architekt.

ADAM KOŠIR