Pondělní poklidný mítink sociální demokracie se přece jen neobešel bez hlučnější výměny názorů.

Aktéry sporu však nebyli přívrženci či odpůrci Jiřího Paroubka, ale policisté a vedení města! Zejména Jiří Razskazov, bývalý náměstek primátora a současný radní města, se do policistů pořádně obul. „To je prostě něco neuvěřitelnýho, co si dovolujete dvacet let po revoluci po roce 1989. Vedení města a radě to zdůvodníte,“ rozkřikl se Razskazov na zasahující policisty. Ti ho „nadzvedli“ tím, že kontrolovali Paroubkovy odpůrce s transparenty.

„Je to obrovská ostuda! Tohle jsme zažili v devětaosmdesátém na Václaváku. Podobní lidé jako vy nás tam řezali a mlátili,“ rozčiloval se Razskazov i přesto, že se jej policisté snažili umírňovat.

„My vám náš zákrok zdůvodňovat nebudeme. A nekřičte na nás,“ oponovali mu klidným hlasem policisté, do kterých se současný radní města pustil.

Starosta s náměstkem přihlíželi

Vzniklé situaci přihlížel primátor Jaroslav Deml i jeho náměstek Alexandr Krejčíř. „Člen rady města projevil svůj názor,“ komentoval Razskazovův emotivní výstup pardubický primátor.

„Nemůžu být klidný, když vidím, co se děje dvacet let po Sametové revoluci,“ zvyšoval nadále hlas Razskazov.

„To, co děláte, je naprosto nepochopitelné. Já si jenom nepřeju, abyste v lustrování lidí pokračovali!“

Policisté však oponovali. „Vaše přání nejsme oprávněni respektovat. Budeme postupovat podle zákona,“ reagovali muži v uniformě. „Jaký zákon vám ukládá, že musíte každého člověka, kterého potkáte na ulici, lustrovat? Dříve to bylo za dlouhé vlasy, dneska to může být za ploché nohy,“ pravil Razskazov.

Nad chováním pardubického radního se policisté pozastavili. „Napadl nás zcela bezdůvodně. Křičel před lidmi, že se chováme stejně jako před revolucí. To si nemůže dovolit, i když je to představitel města,“ uvedl jeden ze zasahujících policistů.

Jiří Sejkora, Jan Šafář