Na městské zahradní slavnosti ve zchátralém parku Střed končí potleskem veřejná beseda o jeho lepší budoucnosti a bezpečnosti. Když ve stanu spustí orchestr, před diváky začnou pobíhat kluci ze sousedního deprivovaného sídliště Stovka. Dělají přemety, šklebí se do zaplněného hlediště a pak do sebe kopou. Nikdo je nenapomene, jako by neexistovali. „Běžte, když se neumíte chovat!“ řekne školákům po pěti minutách asistentka prevence kriminality a vykáže je. Část dětí mizí za keři u sportovní haly, kde rodiny s kočárky hrají o peníze karty. Pár kluků se schová za vystavené architektonické návrhy plánované rekonstrukce parku a začnou si hrát se dřevěnými stojany. Když uvolní šroubky, dva návrhy spadnou. „Ty vole, jdeme pryč!“ zvolá klučina, když je osloví hlídka městské policie a rozrušený kamarád nemůže najít na zemi matici. Zdánlivě nevinné dovádění může být začátkem nepříjemných incidentů.

Kvůli podobným partičkám radnice zrušila už několik hřišť, kam se ostatní děti bály chodit. Zahradní slavnost, kam přišly stovky dospělých, ukázala, že udržet klid a pořádek nebude snadné ani v plném centrálním parku, kde vždy nemusí fungovat sociální kontrola. Areál se má přitom upravit za 60 milionů korun a přilákat všechny skupiny obyvatel. I ty ze Stovky.

Myslivec Erich Ulbert stojí u zdroje vody na louce v horní části Mníšku.
Lidé v Krušných horách se přou o vodu. Místní viní z nedostatku chataře a bazén

„My samozřejmě víme, že tato lokalita je problémová, ale doufáme, že rekonstrukce parku bude tím prvním krokem k tomu, aby se tu situace zlepšila,“ řekl ředitel městské policie Jaroslav Hrvol. Město chystá opatření – instaluje rozsáhlý kamerový systém s nočním viděním a záznamem, zaměstná správce na nepřetržitý místní dozor a v prvních měsících nasadí stálé hlídky asistentů prevence kriminality či strážníků. Podle Hrvola se pak dá park snáze ohlídat než celé město.

Radnice spolupracuje s Nadací Proměny, která obnovu parku dotuje 25 miliony korun. Podle nadační projektové manažerky Kristiny Papouškové pomůže i rozdělení parku do zón, veřejné osvětlení a práce se zelení. „To vše přispěje k tomu, že park bude pod větší sociální kontrolou a bude do něj lépe vidět, což také zvýší bezpečnost,“ uvedla. Počítá se i s tím, že dění v parku pozitivně ovlivní akce různých organizací a občanských iniciativ. Nadace stále hledá nové nápady na organizaci programu. Dobrý příklad z praxe našla třeba v Berlíně, kde město revitalizovalo park u komplikované zóny a najalo studenty na sportování s dětmi ze složitého prostředí.

Lidé se mají kontrolovat navzájem

Poptávku po bezpečnosti v Mostě zohlednil i vítězný návrh na proměnu parku Střed. „Naším cílem bylo park co nejvíce oživit, aby do něj chodilo, co nejvíc lidí. Dost spoléháme na sociální kontrolu. Když je někde hodně lidí, kteří se navzájem kontrolují, je méně problémů a nikdo si netroufne dělat výtržnosti a případně něco ničit,“ řekla Eliška Nováková z týmu architektů, kteří vyhráli soutěž na návrh nové podoby parku za využití odolných materiálů a nenáročné údržby.

Park nebude oplocený, aby byl průchozí a lidé ho nemuseli obcházet. „Lituji správce, který tu bude. Jeho práce bude opravdu nelehká,“ povzdechla si během besedy jedna ze seniorek.

Příprava rekonstrukce parku se zapojením veřejnosti odstartovala před dvěma lety. Teď se chystá projektová dokumentace a ještě se přijímají připomínky. Stavba má začít v září 2021 a trvat rok. V plánu jsou například kavárna s kapacitou 20 míst, pódium pro akce až pro 500 diváků, domek správce s veřejnými toaletami a půjčovnou sportovních potřeb, multifunkční hřiště, vodní prvek, louky a houpačky. Psy bude možné venčit jen na vodítku. Kácet se má asi 40 stromů a 50 nových se vysází. Zeleně bude víc než zpevněných ploch.

Obrnické slavnosti pobavily stovky lidí.
FOTO: Obrnické slavnosti pobavily stovky lidí. Déšť je neodradil

Pětihektarový park, kolem kterého bydlí zhruba 14 tisíc lidí, navrhli koncem 60. let architekt Václav Krejčí a krajinář Otakar Kuča. Areál s vodními kaskádami, záhony růží a sochami patřil k nejnavštěvovanějším ve městě, ale od 90. let je zanedbaný a pustne. Parku se v 70. letech říkalo Sadové náměstí a jeho vybavení bylo ojedinělé – zahrnovalo například čerpadla, která na svahu vháněla vodu do čtyř propojených okrasných bazénů. V roce 1990 voda zmizela a park se stal terčem vandalů.

Další letošní akce spojené s parkem Střed
1. října od 8 do 16 hodin – hudba, pétanque, občerstvení
22. října – debata s odborníky na téma hospodaření s dešťovou vodou