Obnovit památku zaniklého mostu se chystá Výbor pro kulturu, sport a osady městyse Klenčí pod Čerchovem a Výbor pro rozvoj městyse Klenčí pod Čerchovem.

Podle starých map a katastrů se Klenečtí pokusí společně s geodety vyměřit místo mostu. Další variantou je pak lokalizace georadarem.

„Zástupci organizací, kteří se podobnými záležitostmi zabývají, nám doporučili vyhledávací techniku a slíbili pomoc. Lidí, kteří nám chtějí pomoci s vyhledáním, se hlásí mnoho. Potřebovali bychom ještě nějaké fotky mostu - stále máme pouze dvě od pana Milana Tomana,“ sdělil zastupitel městyse Klenčí pod Čerchovem Jiří Anderle.

Deset pamětníků se už bylo na vytipovaném místě podívat a téměř čtyřicet se jich k lokalizaci vyjádřilo. Uplynulo ale již spoustu let od zavezení mostu, okolí se změnilo a dostupné informace zatím k nalezení nevedou.

Kostra oviraptora v Japonsku, ilustrační fotografie.
Mládě dinosaura uvízlo v čase. V Číně našli nejzachovalejší vejce s embryem

Na místě, kde se most s největší pravděpodobností nacházel, byla v polovině šedesátých let vystavěna kasárna. V osmdesátých letech tam byla vybudována kanalizace a rokle byla z části zasypána. V devadesátých letech byla už zasypána celá rokle i s mostem. V roce 2012 byl v blízkosti vystavěn sběrný dvůr a proběhly velké terénní úpravy celého okolí. Všechny tyto zásahy nyní stěžují lokalizaci mostu.

„Bohužel nemáme zatím žádné informace o historii mostu. Ve Státním archivu v Horšovským Týně nebylo nic nalezeno a ani v Muzeu Chodska v Domažlicích. Víme jen, že se jedná o kamenný most nazývaný Poštuc most,“ řekl Anderle.

Pokud se podaří zjistit, kde most stál, ale jeho základy nepůjdou odkrýt, umístí tam Klenečtí aspoň informativní tabuli s dobovými fotografiemi.