Snad každý zažil situaci, kdy vás přepadne hlad a toužíte dát si jenom něco malého k zakousnutí. U okénka rychlého občerstvení mrknete na nabídku, pak nahlédnete dovnitř a zhrozíte se hygienických podmínek, za jakých váš oblíbený burger připravují. Přesto není široko daleko žádný další stánek, a tak si ho s kručením v žaludku koupíte. Pár hodin po konzumaci nepříliš vábného pokrmu vám začnou muka. Křeče do břicha, které za několik minut přejdou v neustálé dobíhání na toaletu.
„Moc dobře si vzpomínám, jak jsem po jednom rychlém občerstvení měla střevní potíže a dva dny jsem zvracela,“ vzpomíná Adéla Růžičková ze Stružnice s tím, že od té doby si pečlivě vybírá, kde se nají. „Mám vytipovaná občerstvení, kde se nebojím si koupit něco k snědku,“ dodává.
Bufety pod drobnohledem
„Na Českolipsku provedla Krajská hygienická stanice v rámci státního zdravotního dozoru ve třetím čtvrtletí tohoto roku v provozovnách společného stravování celkem sto patnáct kontrol,“ podotýká Zuzana Balašová, tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Z jednadvaceti provozoven v kraji, kterým byla uložena vymahatelná opatření, jich bylo v okrese Česká Lípa osm.
Kontroly v těchto provozovnách jsou prováděny podle plánu, na základě předchozích kontrol, aktuální epidemiologické situace, a nebo na konkrétní podnět.
„Zvýšenou pozornost v tomto období každoročně věnujeme dodržování předpisu na ochranu zdraví při poskytování občerstvení v rekreačních oblastech, a to zejména ve stálých nebo sezónních stáncích,“ upozorňuje Zuzana Balašová a pokračuje: „Stejnou pozornost věnujeme provozovnám jako jsou bufety, cukrárny s posezením nebo ve stálých restauracích.“
Nesmí vařit minutky
“Některým občerstvením důvěřuji, jiným ne,“ řekla Hana Stará z České Lípy s tím, že kritériem důvěry je jak provozovna vypadá a to nejen zvenku, ale i uvnitř. „Výdejním okénkem vidím dovnitř a jestli mám pocit, že jídlo nepřipravují tak, jak mají a občas jim jídlo nebo nářadí upadne na zem, jdu jinam,“ řekla k taktice výběru Hana Stará.
„Během kontrol na Českolipsku byla pětkrát nařízena likvidace potravin,“ podotkla k výsledkům kontrol Balašová. Statistika kontrol za třetí čtvrtletí není příliš uspokojivá. Jedno stravovací zařízení muselo udělat sanaci celé provozovny, další pak sklad potravin a v jiném případě nevyhovovala samotná kuchyně. V jednom ze zařízení dokonce hygienici zakázali přípravu minutkových jídel.
Hygienici ale seznam provozoven, kde byly problémy, nezveřejnili. Několik provozovatelů v České Lípě se dušovalo, že mají všechny potraviny naprosto v pořádku a hygiena je podle předpisů.
Nabízeli prošlé potraviny
Kontroly se nejvíce týkaly zařízení s výrobou pokrmů (170) a sezónních i trvalých stánků (123). Mezi subjekty, které se nevyhnuly nekompromisnímu zraku inspekce, patří stravovací zařízení bez výroby pokrmů, prodejny potravin s rychlým občerstvením ale také stravování pro zdravotnická zařízení a sociální služby.
„Mezi nejčastěji zjištěné nedostatky patřila neudržovaná provozovna, nedostatečně prováděný úklid a nepořádek,“ jmenuje nedostatky Zuzana Balašová a dodává, že to nejsou jediné vady na kráse kontrolovaných zařízení. „Setkali jsme se nedodržením zásady nekřížení pracovních ploch při manipulaci s potravinami, objevili jsme závady při jejich skladování a také nedodržení spotřebních lhůt,“ dodává.
„Na Českolipsku bylo uloženo deset sankcí v celkové výši 16 500 korun,“ upřesňuje výši pokut mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová. Za zjištěné nedostatky bylo v celém Libereckém kraji uloženo 26 pokut v celkové výši 63 500 korun.
Tomáš Mařas