Kolem stovky podpisů se již objevilo pod peticí proti výstavbě farmy větrných elektráren v osadě Andělka obce Višňová na Frýdlantsku. Je to ale doslova boj s větrnými mlýny, neboť první ze sedmi stometrových větrníků, jež má stavět pražská firma WSB Andělka, s. r. o., se má každým dnem začít budovat. Schvalovacím procesem prošel bez připomínek a podobně to má být i se zbylými šesti.

„Naše domy jsou odteď neprodejné. Čtyři roky tu budujeme centrum pro relaxační pobyty, kdybychom věděli, že pár set metrů odtud bude stát větrná farma, nikdy bychom sem nešli a svoje peníze neinvestovali,“ zlobí se Jindřiška Čambalová, která s manželem začala ve Višňové podnikat. Obec jim prý v době, kdy nemovitost kupovali, důležité informace zamlčela.

„V roce 2006 se hlasovalo o jedné větrné elektrárně, na konci roku 2010 nové zastupitelstvo tvrdilo, že na ni nejsou peníze. Teď jich tam má být hned sedm,“ tvrdí Čambalová. Petice proti elektrárnám, kterou podle ní podepsalo 101 obyvatel, zdůrazňuje zejména drtivé dopady na zdraví občanů: ve dne a v noci rušivý hluk rotoru, po zemi se míhající obrovský stín točících se lopatek, který vytváří stroboskopický efekt, z něhož bolí hlava. „V noci nad hlavou blikají červená výstražná světla, vytváří se světelný smog,“ stojí v petici. Dále občanům vadí zásah do jejich majetkových práv, neboť elektrárny sníží hodnotu jejich nemovitostí.

Petice měla prý přijít dřív

Starostka obce Vladimíra Erbanová si ovšem myslí, že s peticí měli občané přijít dřív a ne až teď, když běží stavební řízení. „Kdo chtěl, ten se zúčastnil zájezdu na farmu větrných elektráren do Německa, tam mohl vidět, že větrníky zdaleka nejsou tak strašné, jak mnozí tvrdí,“ argumentuje starostka. V petici proti elektrárnám jsou prý podepsáni lidé, kteří v Andělce nežijí a nikdo je nezná. „Vím asi o padesáti lidech, kteří petici podepsali, je to asi jedna třetina obyvatel osady. Jsou to převážně naočkovaní lidé, kteří podlehli strašení několika jedinců,“ podotkla Erbanová.

Hlavní motivací ke stavbě sedmi větrníků jsou samozřejmě peníze. Obec Višňová, ve které osada Andělka leží, dostane od investora jednorázový příspěvek jeden milion korun po kolaudaci elektráren, později bude mít ročně z každého větrníku 100 tisíc ročně, anebo 1% ze zisku, který prodejem elektřiny provozovatel vydělá. „Je to stabilní příjem 700 000 korun ročně po dobu nejméně 25 let, jak dlouho se zavázali elektrárny provozovat,“ zdůraznila starostka s tím, že za peníze hodlají v Andělce postavit kanalizaci, jež zde chybí. Obec hospodaří ročně s přibližně 12 miliony korun.

Čtěte také: Třebíčsko je přeborník v dodávkách elektřiny