„První auta přijela už v šest hodin ráno, mnozí chtějí ty nejčerstvější a největší plody. Do asi deváté hodiny ráno jsme napočítali kolem tisícovky lidí,“ ukazuje na stále plné parkoviště Jolana Hřebačková. Šéfem jahodového ráje určeného pro samosběr je tam farmář Josef Buzrla.

V sobotu si tam mohli zájemci nasbírat jahody poprvé. „Jezdíme sem sbírat už třetí rok, mají tu vždy krásné jahody, je vidět, že o ně pečují,“ těší se na domácí buchtu a marmeládu například Taťána Kostan, která sem přijela s partnerem z Mikulčic na Hodonínsku.

V řádcích pečlivě proložených slámou, aby nebylo ovoce zaprášené od hlíny, pečlivě sbírají červené plody do košíku i děti. Jako například Amálka a Toník s maminkou Šárkou Jonášovou z Lednice. „Děti se zabaví a jsme v přírodě, je to příjemná činnost,“ pochvaluje si žena.

Kdo neumí trhat jahody správně, zkrátí jim už tak krátkou životnost
VIDEO: Lidé špatně trhají jahody, ty se pak kazí. Podívejte se, jak na to

Stejně jako ostatní sběrači dává přednost čerstvému ovoci. „Zdá se, že lidé upřednostňují české jahody stále víc. Mají totiž intenzivnější vůni i chuť než ty z dovozu. Navíc při samosběru ví, že je čerstvé,“ vysvětluje obrovský zájem Hřebačková.

Za jeden kilogram nasbíraných jahod lidé zaplatí na místě sedmdesát korun, v obchodě je to většinou dvojnásobek. Platit mohou v Moravském Žižkově také kartou.

Třeba podle Pavly Klimové z Břeclavi je samosběr výhodnější, než pěstovat plody na zahrádce. „Doma jich uzraje pár na ochutnání, tady si nasbírám za chvilku plný koš,“ má jasno žena.

Plodit vydrží jahody zhruba tři týdny, mezitím je budou farmáři zalévat aby dobu sběru ustály v plné síle. V Moravském Žižkově je mohou lidé sbírat na zhruba pěti hektarech. „Sazenice plodí asi tři roky, vysazujeme nové, ale jinde. Půda musí být pro jahody odpočatá,“ dodává Josef Buzrla.