Rostou tradiční zimní druhy, avšak ve velkém množství.

„Hub jsou kvanta. Počasí jim přeje, rostou pěkně, a to ucho Jidášovo, hlíva, několik druhů ohnivce, penízovka sametonohá,“ vypočítával známější zimní houby mykolog Jiří Polčák.

„Včera přišli lidé do poradny a měli pěkné úlovky – hlívu. Kdo zná místa, najde,“ popisoval ve středu odpoledne.

Pochlubil se i unikátem: čistě bílými plodnicemi ucha Jidášova. „Důkaz toho, že i albíni jsou i mezi houbami,“ žertoval mykolog.

Jaroslav Tomík, odvolaný ředitel KIDSOK. Ilustrační koláž
Kraj odvolal šéfa KIDSOK, kvůli lavině stížností na autobusy

Do rizota či polévek

Ucho Jidášovo, jinak také boltcovitka bezová, roste tradičně na bezu a plodnice mají tmavou barvu – hnědou i červenohnědou.

Jde o běžnou jedlou stopkovýtrusnou houbu, která je hojně využívána v kuchyni zejména v asijských zemích.

„Výborně se hodí do rizota, polévek. Je to léčivka, takže ji lze jen doporučit,“ poradil Jiří Polčák.

Veřejné projednávání záměru těžby vápence v prostoru Hvozdečko.
Boj o lom u Bouzova nekončí, těžaři se vápence nevzdávají

Mrazy v nedohlednu

Teploty v nížinách by měly přát růstu konzumních hub i nadále.

Ve čtvrtek klesnou minima v Olomouckém kraji od plus čtyř do nuly a přes den vyleze rtuť teploměru až k sedmi.

V pátek budou nejnižší teploty plus čtyři až nula a nejvyšší jeden a pět stupňů Celsia.

Podle týdenní předpovědi bude v Česku nejchladněji počátkem příštího týdne, ale ani v pondělí nebude pod nulou celý den. Poté se teplota o stupeň dva zvedne.

Běh přes Kosíř 2018
Přes Kosíř se vydal rekordní zástup běžců

Ucho Jidášovo v hanácké gastronomii  

Plodnice ucha Jidášova postrádají typickou houbovou chuť i vůni, ale jsou oblíbené pro svoji křupavou texturu.

Přidávají se do polévek, salátů a do hlavních pokrmů asijské kuchyně.

Ucho Jidášovo se před více jak 1 500 lety začalo používat v asijských zemích jako léčivá houba ( vysoký krevní tlak, bolesti žaludku, zubů a srdce, kornatění cév, posiluje psychiku a imunitní systém, zlepšuje pleť a vlasy) a je nedílnou součástí pokrmů čínské kuchyně.

U nás roste místy velmi hojně jako parazit na dřevě bezu černého, buků a vrb.

Jednačtyřicátý ročník tradičního zimního výstupu na Helfštýn
"Zimní" Helfštýn zlákal davy, dorazily čtyři tisíce lidí

Dušené uši

650 g. čerstvého ucha Jidášova, 1 větší cibule, 40 g. tuku nebo másla, 10 g. hladké mouky, 100 ml. smetany, sůl, pepř, petrželka.
Očištěné houby nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli, tuk a podusíme. Když jsou houby měkké, zahustíme je smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

Asíjská směs s uchem Jidášovým

300g. kuřecích řízků, 100 g. čerstvího ucha Jídášova, 100 g. fazolových lusků, 100 g. celeru, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, lžička nastrouhaného zázvoru, 1 vejce, 1 lžíce škrobové moučky Solamyl, 4 lžíce rýžového vína, sojová omáčka, chilli, sůl, olej.
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličkys a naložíme do marinády z rozšlehaného vejce, rýžového vína, zázvoru a česneku, necháme nejlépe přes noc marinovat. Druhý den nudličky opečeme zprudka na oleji, oheň ztlumíme a přidáme nakrájenou zeleninu a proužky ucha Jidášova, přiklopíme pokličkou a dusíme až zelenina změkne. Směs na závěr ochutíme sójovou omáčkou a chilli, případně přisolíme. Podáváme s rýží nebo smícháme s čínskými nudlemi.

Zdroj: Jiří Polčák

Ilustrační foto
Kam na ples? Velký přehled bálů na Olomoucku