Zatímco vloni na konci ledna postavili provozovatelé restaurace Terasa na ledové ploše bar a společně s návštěvníky populárního letoviska ležícího mezi Olomoucí a Horkou nad Moravou si dopřávali zimních radovánek.

„Letos jsme ještě nezamrzli. Led sice je, ale nemáme odvahu na to stoupnout, abychom ho změřili. Bohužel nemrzne stále. Teplota se drží kolem nuly a led není dostatečně silný. Zatím tedy bohužel,“ pokrčil rameny provozovatel Terasy Jiří Holub.

V olomoucké části Nedvězí lidé sepsali petici kvůli rušné dopravě
Olomouc bude mít "celočervené zóny", přibudou i radary a kontroly

Oproti tomu v loni v těchto dnech panovala na Poděbradech skutečná zima a možnost nazout si brusle a užít si na zamrzlém jezeře lákala davy. „Kolem 26. ledna jsme stavěli bar na ledě,“ vzpomínal Holub.

Na teplotní změnu to zatím nevypadá. Sice podle kalendáře je uprostřed nejchladnější části roku, ale o víkendu bude počasí připomínat spíše konec března. Rtuť teploměru může v nížinách Olomouckého kraje vystoupat i na kladnou desítku. Bude oblačno až zataženo a může zapršet.

„V sobotu budou nejnižší noční teploty pět až jeden, nejvyšší denní šest až deset. Stejně tak v neděli,“ sdělil Tomáš Ostrožlík z regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Sauna v maringotce na přírodním koupališti Poděbrady u Olomouce.
Sauna na Poděbradech zahajuje novou sezonu, oblíbili si ji i Finové