Ranní a odpolední kontroly trvaly asi šest hodin a za tu dobu policisté prověřili 498 vozidel. „Z nich se 96 dopustilo přestupku," informovala policejní mluvčí Iva Kormošová.

Nejčastějším zjištěným prohřeškem bylo překročení povolené rychlosti, jehož se dopustilo 24 řidičů, 19 jelo na červenou, 13 vozidel bylo v nevyhovujícím technickém stavu a šest řidičů nepoužilo bezpečnostní pásy.

Červenou nerespektují ani chodci

„Chodci a cyklisté se dopustili osmi přestupků, které se týkaly převážně přecházení na červenou, kdy byli nedočkaví a nepočkali do úplného ukončení výstražného zařízení," dodala mluvčí.

Řidičům, kteří projedou na červený signál, hrozí od úřadů zákaz řízení na jeden až šest měsíců a pokuta 2500 až 5000 korun. Chodci a cyklisté dostávají pokutu přímo na místě, výše činí od 100 korun do dvou tisíc korun pro chodce, cyklistům hrozí, že budou lehčí o sto až 2500 korun.

Tragické nehody na přejezdech

Od ledna do září se v Královéhradeckém kraji stalo na železničních přejezdech 20 dopravních nehod, při kterých zemřeli tři lidé, jeden se zranil těžce a tři lehce. Způsobená škoda byla vyčíslena na 3,2 milionu korun. V roce 2015 se na přejezdech stalo 34 dopravních nehod se škodou 4,9 milionu korun. Dva lidé přišli o životy, jeden člověk utrpěl těžké a  devět lidí lehké zranění.