Právě za dlouhodobě skvělou práci s nováčky dostal minulý týden ocenění Policista roku 2016. „Bylo to obrovské překvapení, vůbec mě nenapadlo, že bych mohl vyhrát," svěřuje se Pešek.

K zásahové jednotce nastoupil už za několik měsíců poté, co se přidal k policii. „Některé akce byly až vtipné. Třeba zásahy proti vietnamským pěstitelům drog. Marihuana je vysoká až po prsa a pachatelé se v rostlinách schovávají. Máte pocit, že bojujete v džungli," vypráví oceněný.

Na kontě má už téměř tisíc zásahů. „Všechny jsou samozřejmě úspěšné, vždycky vyhraji," hodnotí muž.

Nezapomene třeba na záchranu unesené dívky. „Mladíky, kteří ji unesli, jsme zadrželi. Oni ale odolávali výslechovým metodám a nechtěli nám říct, kde je. Museli jsme je trochu přemluvit. Po čtvrthodině s námi přestali odolávat," vzpomíná. Oběť potom našli zamčenou v kufru auta na Hodonínsku. „Byla tam týden, dalších pár dní už nemusela přežít," upozorňuje.

V současnosti už Pešek řeší hlavně výcvik nových rekrutů. Na těch se podle něj hodně podepisuje fakt, že už nemusí povinně na vojnu. „Nemají žádný respekt, kázeň ani smysl pro povinnost. Nic neumí," shrnuje policista.

Je to jeden z hlavních důvodů, proč u zásahové jednotky uspěje jen jeden zájemce z deseti. „Vydrží u nás pak ale dlouhé roky," uzavírá.