V reakci na britskou mutaci viru ale vláda zvažuje, že nařídí povinné nošení respirátorů, mluví se především o obchodech, uzavřených budovách či MHD. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka je ve státních rezervách asi 16 milionů respirátorů.

Generální ředitel společnosti Canis, která se zabývá výrobou a prodejem ochranných oděvů a pomůcek, je ale přesvědčen, že na takto rychlé rozhodnutí s plošnou platností nejsme připraveni.

Žena s respirátorem v Praze
Povinné respirátory v obchodech a MHD: Vláda si počká na výsledky z Německa

„Pokud skokově naroste poptávka, výpadek hrozí ve všem a všude,“ říká Leonard Mynář. Zatím podle něj došlo od konce minulého týdne jen k očekávanému nárůstu poptávky o respirátory, ale pokud by jejich nošení bylo nařízeno vládou, není přesvědčen o připravenosti trhu na takto rychlé rozhodnutí.

Situace v zahraničí 

„Zásoba odpovídá skladové nabídce a kapacitám výrobců, situace se od první vlny ustálila. Myslím však, že například v Rakousku – podle toho, co slyším, že se u sousedů děje – tam respirátory dojdou velmi rychle.“ Stejný scénář podle něj hrozí i u nás. A to přestože skladové zásoby jsou dnes mnohem vyšší než před vypuknutím epidemie.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Vláda podpořila změny systému PES. Lidi chce k testování motivovat penězi

„Pro nás je navíc omezující zavření prodejen, poptávku proto registrujeme jen u distributorů a na našem e-shopu. Několikrát jsme se snažili oslovit příslušné orgány ministerstva a žádat o výjimku, abychom mohli jsme pružněji reagovat, ale marně,“ dodává Leonard Mynář ze společnosti Canis.