Dobrodružná noc ve středu 23. června začala v Uherském Brodě krátce po deváté hodině, kdy na linku 150 oznámil vyděšený ženský hlas, že z bytového domu na ulici Větrná vychází dým.

„Během několika minut se tam sjeli profesionální hasiči z Uherského Brodu a Zlína společně s dobrovolnými jednotkami z Nivnice, Těšova, Uherského Brodu a Vlčnova. Ti zjistili, že k požáru došlo v bytě ve čtvrtém podlaží a podle oznámení se uvnitř měl nacházet imobilní starší muž,“ informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. 

Náročná evakuace

Hasiči proto podle jejích slov násilně otevřeli vstupní dveře a k rychlému uhašení plamenů použili hydrant z chodby domu, ze kterého natáhli hadici do hořícího bytu.

„Odtud následně vynesli ven popáleného a kouřem nadýchaného 61letého muže na vozíku, kterého předali do péče posádce zdravotnické záchranné služby. Před desátou hodinou večerní velitel zásahu vyhlásil lokalizaci požáru,“ upřesnila mluvčí hasičů.

Zásah tím však zdaleka nekončil. Bylo nutné evakuovat všechny obyvatele domu. Celkem 104 lidí a jednoho psa vyvedli hasiči před dům do bezpečí. I tak podle Javoříkové skončili další dva lidé v péči záchranářů, neboť se nadýchali kouře. Po uhašení požáru, který se naštěstí dál nerozšířil, odvětrali hasiči prostor zasaženého bytu i společné prostory domu.

Hasiči mají za sebou dramatický zásah v Kněžpoli, kam v pondělí 14. června krátce před devátou večer vyrazila jednotka profesionálů z Uherského Hradiště, likvidovat požár pergoly a okolních stromů.
Kvůli požáru přístřešku na seno v Kněžpoli prověřují policisté dvě osoby

Potyčka dvou mužů

Hodinu před půlnocí pak před domem došlo k potyčce mezi dvěma muži.

„Jeden z nich proletěl skleněnou výplní vstupních dveří, přičemž se zranil a bylo nutné zavolat další sanitní vůz. Podezřelého jsme dohledali,“ řekla policejní mluvčí Simona Kyšnerová, podle níž došlo také ke zranění při samotné evakuaci obyvatel, kdy si žena poranila kotník a potřebovala lékařské ošetření.

Podle uherskobrodského starosty Ferdinanda Kubáníka se jedná o největší bytový dům v Uherském Brodě.

"Je ve vlastnictví města. V přízemí je vrátnice. A právě vrátný byl tím, kdo při potyčce s jednou z nájemnických rodin proletěl dveřmi," prozradil uherskobrodský starosta Ferdinand Kubáník.

Požár střechy domu v Mistřicích.
Zatímco mu hořela střecha nad hlavou, tvrdě spal

Jeden zraněný do popáleninového centra

„Jeden zraněný putoval přímo do popáleninového centra v Brně a další dva kvůli nadýchání se zplodin hoření skončili na interně Uherskohradišťské nemocnice. Tamtéž bylo nutné ošetřit i hodně pořezaného muže, který prošel skleněnou výplní dveří,“ řekl Deníku Dorian Pfeifer ze Záchranné služby Zlínského kraje.

Následně se obyvatelé mohli vrátit zpět domů. Dva nájemníci se však do svého bytu vrátit nemohli a museli využít náhradního ubytování.

„V noci se na požářiště dostavil vyšetřovatel hasičů, který společně s policisty zjišťuje okolnosti a příčinu požáru. Vzniklá škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun,“ uvedla Lucie Javoříková.