Zastupitelstvo schválilo zadání odborných a ekonomických analýz nabídkové ceny a návratnosti investice. Na jejich základě zastupitelé rozhodnou o zapojení do soutěže.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci.

Starosta má jednat s magistrátem 

Nájemníci tvrdí, že měli slíbeno, že si budou moci byty odkoupit. ČEZ chce prodat přes 700 bytů jako celek za nejvyšší nabídnutou cenu. Odhadní je 1,2 miliardy korun.

Starostu Jiřího Koubka (TOP 09) ve středu zastupitelé pověřili, aby nejpozději 1. prosince jednal s ČEZ o odkladu termínu. Koubek má v následujících týdnech rovněž jednat s magistrátem hlavního města. Pražští zastupitelé ve čtvrtek rozhodli, že Libuš může magistrát požádat o bezúročnou půjčku. Radnice chce ale půjčku změnit na takzvanou vázanou dotaci.

Firma oznámila zájem prodat byty v roce 2003

Zastupitelé z Libuše se ve středeční diskusi zabývali mimo jiné lhůtou, o kterou by měli požádat ČEZ. Podle zastupitelek Pavly Tůmové a Eva Radové by měla být kratší. Tůmová navrhla 15. únor 2017.

Podle Koubka by ale neměl být pro ČEZ odklad do června problém. „Firma oznámila zájem prodat byty již v roce 2003. Nyní má vážného zájemce. Je nezpochybnitelné, že dáváme ČEZ najevo, že zájem máme a jaké budeme činit kroky. Proto by půlrok neměl být problém," řekl.

Na jednání zastupitelstva přišli místní 

Odklad potřebuje radnice kvůli řadě procesních lhůt. Kdyby se Libuš chtěla přihlásit do pátku, musela by například složit jistinu 30 milionů korun. „My tyto peníze nemáme a i o peníze na tuto jistinu budeme muset žádat hlavní město. Naši požadovanou lhůtu jsme si nestanovili jen tak, ale reflektuje procesní lhůty, které nesmíme porušit," řekl Koubek.

Na jednání zastupitelstva přišli místní obyvatelé. Kritizovali magistrát, který se podle některých svým postupem pouze zbavil problému, i firmu ČEZ a podobu soutěže.

Čtěte také: Lidé znovu protestovali proti prodeji bytů v Písnici