Pražská hygienická stanice dnes oznámila první výskyt opičích neštovic u předškolního dítěte.

„Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) tento týden zaznamenala potvrzený případ u necelých pět let starého dítěte v jedné z pražských mateřských škol. Výsledek odebraného kožního vzorku (puchýřku) ukázal jen mírnou pozitivitu. Přesto v rámci předběžné opatrnosti nejenom, že zahájila příslušné epidemiologické šetření, ale nastavila také adekvátní protiepidemická opatření u konkrétních jedinců i v dané MŠ,“ stojí ve čtvrteční aktualitě pražské hygienické stanice.

Ilustrační foto
Neslavný světový unikát. U Itala lékaři odhalili covid, opičí neštovice i HIV

V metropoli jde o dosud první výskyt u dítěte, ve světě se nicméně těchto případů už objevilo víc. Dosavadní poznatky hygieny ukazují, že k nákaze mohlo dojít na dovolené ve Španělsku, kde je výskyt opičích neštovic vyšší než u nás.

Probíhají testy a protiepidemiologická opatření

Hygienici nařídili detailnější testování lidí, kteří přišli do kontaktu s dítětem. Proběhly kontrolní výtěry z nosohltanu a odběry krve u dítěte a všech rodinných příslušníků. „Výsledky výtěrů z nosohltanu jsou u všech negativní. Výsledky rozborů krve budou známé až příští týden,“ informuje hygiena.

Projevy nemoci jsou u zmíněného dítěte jen mírné, přesto je ve striktní domácí izolaci. Rodina je nyní v karanténě a o svém stavu pravidelně informuje ošetřujícího lékaře.

Opičí neštovice se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Přenáší se ale i z člověka na člověka vzduchem či tělními tekutinami. Inkubační doba je obvykle jeden až dva týdny.
Opičí neštovice se nekontrolovatelně šíří světem. Lékaři se bojí mutace u zvířat

V rámci protiepidemických opatření je v mateřské škole v pražské Michli v Přímětické ulici nařízen zvýšený lékařský dohled, pravidelné sledování zdravotních stavů zaměstnanců i dětí, zvýšená míra dezinfekce všech prostor, striktní dodržování důsledné hygieny rukou, důsledné oddělování ložního prádla a ručníků.

V Čechách je aktuálně asi 66 potvrzených případů opičích neštovic, z toho většina, celkem 52, v Praze.

Děti chodící do třídy s nakaženým předškolákem jsou oddělené od ostatních kolektivů, ale školku můžou dále navštěvovat. Z důvodů prevence separátně jedí i si hrají. Pražská hygienická stanice situaci v mateřské školce sleduje a bude o ní průběžně informovat.