Právě kadeřnické služby se před třemi lety přesunuly do snížené desetiprocentní sazby DPH, což mělo poskytovatelům těchto služeb ulevit. Nyní je vláda plánuje vrátit zpět na sazbu 21 procent.

„Už za covidu jsme hodně trpěli a byli jsme biti. Spousta kadeřnictví musela zavřít, protože to majitelé neutáhli a zkrachovali. Pak přišlo zdražování, inflace, drahé energie - a další kadeřnictví zkrachovala. Pro ta zbývající, která jedou na DPH, to teď bude znamenat zvyšování cen. A po zvednutí cen bude následovat odliv klientů,“ vysvětlil pražský kadeřník Prokop s tím, že budou mít méně kšeftů, a tím pádem i méně peněz.

On sám má zatím štěstí, díky nižšímu obratu se ho zvýšení sazeb DPH tolik nedotkne. Pracuje totiž sám na sebe.

Další postup zvážíme

Ostatní oslovení kadeřníci a kadeřnice jsou zprávou spíše zaskočeni a nechtějí se k ní zatím příliš vyjadřovat. „Tu informaci jsem se dozvěděla teprve teď. Jsem naštvaná. Budeme s tím muset něco dělat,“ uvedla na dotaz Deníku překvapená kadeřnice Jana z provozovny v Nuslích. O tom, jak se k nové sazbě DPH postaví, prý bude teprve přemýšlet.

Ani v ostatních kadeřnictvích nemají zatím jasno. „Vůbec jsme o tom ještě nepřemýšleli. Jsme zaskočeni, bojovali jsme proti tomu,“ poznamenala manažerka kadeřnického salonu Tomáš Arsov Kateřina Vrbská.

Ilustrační foto.
Praha plánuje zpoplatnění vjezdu do centra pro nerezidenty. Omezí se i parkování

Oslovené kadeřnické salony se zatím nechtějí vyjadřovat ani k tomu, zda budou ceny za služby muset zvednout. Svůj další postup si chtějí promyslet.Z desetiprocentní sazby DPH se zpět do jednadvacetiprocentní daně kromě služeb kadeřnictví přesune například čepované pivo, úklidové služby a mimo jiné i palivové dřevo.

„Pokud by vláda opatření neudělala, schodek rozpočtu v příštím roce by byl o 94 miliard korun vyšší, v roce 2025 o 148 miliard,“ uvedl premiér Petr Fiala. Kabinet podle něho je a bude rozpočtově zodpovědný.