Ulice V Holešovičkách je součástí severojižní magistrály, soud podle HN rozhodoval o žalobě čtyř desítek lidí z okolí. Protože verdikt není pravomocný, roční lhůta k nápravě ještě nezačala.

Ulice v Holešovičkách navazuje na Blanku 

„Potřebuji znát přesné odůvodnění rozsudku, protože podle prvotních informací obsahuje řadu dopravních aspektů, které budou do budoucna klíčové pro jiné lokality," uvedl Dolínek.

Ulice V Holešovičkách navazuje na tunel Blanka a po jejím zprovoznění se tu počet aut zvedl v průměru asi o 16 tisíc vozů denně. Ulice tak patří mezi několik míst, kde se situace po zprovoznění tunelu zhoršila. Podle HN uvedla soudkyně ve svém odůvodnění, že Praha nesmí zlepšit situaci na úkor jedné části města. Poukázala na to, že jsou překračovány limity hluku, které obsahuje stavební povolení pro Blanku.

Blanka byla otevřena v září 

Praha v minulosti přistoupila k některým opatřením, která měla situaci V Holešovičkách zlepšit. Na vozovku byl položen takzvaný tichý asfalt, který snižuje hluk projíždějících aut. Rovněž byla vyměňována okna u domů a opraven byl také most vedoucí přes ulici.

Blanka byla otevřena v září 2015 a vyšla asi na 43 miliard korun. Denně asi šestikilometrovým tunelem projede téměř 80.000 aut. Provoz stojí hlavní město měsíčně asi 20 milionů korun.

Čtěte také: Praha 8 nesouhlasí s vybudováním tramvajových tratí v Bohnicích