Prostor pod pražským metronomem se díky výstavě otevře veřejnosti a zprostředkuje návštěvníkům procházku českou historií 20. století. Velkolepě plánovaná výstava bude vybavena nejnovějšími vizuálními a akustickými technologiemi – videomappingem, audionahrávkami, 3D modely, 3D videoprojekcemi a dalšími technologiemi.

Zdroj: Jana Holcová
V prostorech pod Stalinem se chystá šesti měsiční výstava „Paměť národa“. Do budoucna se mluví také o otevření muzea.
Výstava pod bývalým pomníkem Stalina připomene vypjaté okamžiky 20. století

Výstava vzniká s podporou magistrátu 

„Cílem výstavy je autenticky, silnými prostředky, seznámit veřejnost s tím, že předešlé generace nasazovali své životy za svobodu, kterou si dnes užíváme,“ uvádí ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa. „Je důležité abychom se pokusili přiblížit dnešní společnosti onu cestu 20. stoletím a umožnili pochopení odkazu 1. Československé republiky, která byla položena na hodnotách svobody a demokracie,“ doplňuje Zdeněk Hazdra, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimům, který je partnerem projektu.

Výstava a potenciálně i muzeum totalitních režimů vzniká s podporou Magistrátu hlavního města Prahy, které prostory pro výstavu poskytlo. „Myslím, že je to velice záslužný čin a já se budu maximálně snažit, aby Magistrát poskytl veškerou součinnost k tomu, abychom 28. října 2018, při příležitosti založení Československa, mohli výstavu otevřít,“ uvedla k projektu primátorka Hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

Ďáblický hřbitov.
Pamětníci, politici i další lidé si připomněli oběti komunismu

Na výstavu lze přispět 

Moderní výstava o celkovém rozpočtu 10 milionů korun bude částečně financována z prostředků organizace Post Bellum a Evropské komise. Hlavní zdroj financování výstavy a případně i muzea však hodlá Post Bellum získat z veřejné sbírky, kterou vyhlásilo a s odkazem na sbírku na výstavbu Národního divadla nazvalo „Národ sobě 2“.

„Věřím, že se nám během roku podaří peníze vybrat. Čím více peněz bude přibývat, tím modernější a rozsáhlejší výstava bude,“ doplňuje Mikuláš Kroupa. Na výstavu „Paměť národa“, která bude otevřena 28. října 2018, můžete přispět skrze webový odkaz www.nastalina.cz.

Na osmi základních školách vzniklo dohromady 38 projektů, s nimiž se ve čtvrtek jejich tvůrci pochlubili v historické budově Nuselské radnice.
Školáci pozoruhodně ztvárnili vzpomínky pamětníků