„Večerní prohlídky jsou u našich návštěvníků velmi oblíbené. Zvlášť velký zájem je o ty, které probíhají v době konání výstavy orchidejí. Každou zimu si skleník Fata Morgana po setmění prohlédne více než jeden a půl tisíce návštěvníků,“ řekl Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Botanická zahrada v Troji.
Botanická zahrada v Praze letos představí rostliny Ameriky

Noční rostliny i tropické žabky 

Večerní prohlídky probíhají od 12. ledna do 24. března, v lednu vždy v pátek od 18.00, v únoru v pátek a v sobotu od 18.00 a v březnu v pátek a v sobotu od 18.50. Místo je však nutné si zarezervovat předem na www.botanicka.cz.

Během večerních prohlídek mohou návštěvníci obdivovat vůně květů lákající noční motýli k opylování. K takovým rostlinám patří i hymenokalisy, vlhkomilné druhy z močálů a okolí říčních ramen Střední a Jižní Ameriky. V noci také ožívají tropické žabky druhu bezblanka skleníková (Eleutherodactylus planirostris). „Jedná se o malé nenápadné žabky pocházející z Kuby, Baham a Kajmanských ostrovů. Jsou zajímavé hlavně svým velice hlasitým nočním projevem. Další jejich zvláštností je, že se z jejich vajíček líhnou rovnou malé žabičky veliké asi jako čočka,“ uvádí Martin Dvořák, který je kurátorem tropických rostlin.

NOVÝ ROZVOJ. Pražská botanická zahrada v minulosti vybudovala atraktivní pavilon Fata morgana, do budoucna chce investovat například do výstavby altánu pro návštěvníky. Vizualizace.
Pražská botanická zahrada chce investovat půl miliardy korun

12. 1. – 24. 3. 2018 ve skleníku Fata Morganaleden – pátky od 18 hodin
únor – pátky a soboty od 18 hodin
březen – pátky a soboty od 18:50 hodin

Vstupné
Dospělí: 200 Kč/osoba 
Studenti do 26 let, děti do 15 let: 100 Kč/osoba 
Děti 3–5 let: 50 Kč/osoba
Děti do 3 let: zdarma
Platba je možná pouze na místě. Na tuto akci se nevztahuje žádná sleva pro ZTP, ZTP/P či důchodce ani permanentky!
Pro přístup ke skleníku není pro špatnou schůdnost vhodné využít úvozovou cestu od Bohnic.

Zdroj: Botanická zahrada Praha