Přednášky, na kterých se lidé zdarma dozví méně známé, nebo zcela neznámé informace o tunelech metra, kolektorech či systému. I to sebou přináší akce s názvem Na den pod zem. Startuje právě dnes. První ročník akce byl takový zájem, že se spousta lidí na prohlídku ani nedostala. Pořadatelé proto letos zorganizovali rovnou dva dny pod zemí a nabídku prohlídek rozšířili. Přesto byly všechny termíny během několika minut obsazené.

Ilustrační foto
Na Břevnově začala rozsáhlá oprava odvodňovací stoky

Součástí jsou přednášky 

„Zájem jsme čekali, ale ne zcela zaplněné prohlídky ihned po spuštění registrací. Na rozdíl od prvního ročníku jsme kapacitu více než zdvojnásobili,“ řekla Deníku mluvčí projektu Kateřina Chalupová.

Součástí akce jsou ale i výše zmíněné přednášky, na něž není rezervace třeba. Také ty se odehrají v podzemí, konkrétně v Klubu v těsné blízkosti Františkánské zahrady. Na stejném místě bude infocentrum s občerstvením.

Maraton.
Před uzavíráním kvůli závodu lze uniknout do podzemí

Deset různých podzemních míst 

Stavbyvedoucí Metrostavu Petr Hybský bude hovořit o pražských tunelech a metru, které bylo zároveň navrženo jako největší protiatomový kryt v Praze. O přístupných i nepřístupných místech v pražském podzemí povypráví Magdalena Waki Karelová, brněnská spisovatelka a redaktorka. Jaroslav Hrouda zájemce seznámí s tajemstvími skrytými v podzemí českých a zahraničních hradů. „Můžete se například dozvědět, co se skrývá pod hradem v Hořovicích nebo o pokladu Inkú v polském hradě Tropsztyn,“ podotkla Chalupová.

Průvodci letos zavedou návštěvníky celkem do deseti různých podzemních míst. Patří mezi ně například bunkr na Parukářce, Muzeum studené války v krytu pod hotelem Jalta, vyšehradské kasematy, podzemí Národního divadla i branické skály.

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Ilustrační foto.
Po opravě je podzemí katedrály sv. Víta a hrobka českých králů

Prohlídka pražského podzemí. Infografika. Zdroj: Redakce