Během dopoledne pražský arcibiskup odsloužil mši v kostele svatého Gotharda, po němž následovalo setkání s občany, farníky, ale i představiteli města na římskokatolické faře. „Končím v Praze první půlrok a tak v rámci mého bližšího seznamování s arcidiecézí jsem se přijel podívat i do Českého Brodu,“ řekl Kolínskému deníku pražský arcibiskup Dominik Duka.

Na nedělní pravidelnou bohoslužbu v českobrodském kostele tak tuto neděli dorazilo mnohem více lidí než obvykle. „Přišli jsme se podívat na pana arcibiskupa Duku,“ shodovali se lidé, kteří v neděli dopoledne dorazili do českobrodského kostela svatého Gotharda a nepatří mezi věřící.

Pro věřící to pak byla vzácná příležitost setkat se s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. „Tato návštěva je pro nás krásnou příležitostí seznámit se s naším panem arcibiskupem,“ přemítal českobrodský farář Matúš Kocián.

Pražský arcibiskup během mše také požehnal základnímu kameni nového farského centra, které by mělo vyrůst na zahradě fary. „Farnost nemá nějaké velké zázemí, rozhodli jsme se tedy vybudovat něco, co bude sloužit všem farníkům a bude splňovat potřeby moderního člověka,“ prozradil Matúš Kocián.

Příjemné setkání s pražským arcibiskupem

Po nedělní mši pak následovalo neformální setkání s pražským arcibiskupem na českobrodské faře. „Bylo to moc příjemné setkání,“ podělil se starosta města Český Brod Jaromír Fischer. „Povídali jsme si třeba o postavení církve v současné společnosti,“ naznačil starosta téma jejich rozhovoru. Setkání s pražským arcibiskupem bylo prý podle starosty Fischera velmi příjemné.

Podobné pocity měl po setkání s Českobroďáky i pražský arcibiskup. „Opravdu se mi tu líbilo, jsem rád, že tu vidím i mnoho mladých rodin a dětí,“ rozpovídal se Dominik Duka. Pražský arcibiskup ale během rozhovorů několikrát narazil i na téma věže českobrodského kostela, ze které opadává omítka a na její opravu není dostatek financí.

„Ta věž je něco podobného, jako když jsem před několika lety světil poslední úsek dálnice mezi Poděbrady a Hradcem Králové a teď se dozvím, že tato stavba bude potřebovat miliardovou rekonstrukci,“ podivoval se Dominik Duka.

„Myslím si, že je to jeden z dluhů naší společnosti, protože potřeba velkého množství takových generálních oprav, které se musí po necelých patnácti letech opravovat, vypovídá o tom, že jsme nevzali vážně to, že budeme ve svobodném státě také poctivě pracovat,“ zdůraznil pražský arcibiskup.

Celá návštěva pražského arcibiskupa Dominika Duky v Českém Brodě skončila krátce po nedělním poledni.

Martin Šnajdr