Inspektoři při kontrolní akci hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v sedmasedmdesáti provozovnách v republice, posoudili třiadevadesát vzorků fritovacích olejů. „U šestadvaceti procent kontrolovaných provozoven jsme zjistili použití takzvaného přepáleného oleje. Vyhodnotili jsme je jako potravinu nevhodnou k požití,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jednotlivé případy:
Bistro Susu Nonstop, Nádražní, Brno – používaný řepkový olej (nevyhovující vůně a chuť); vzorek inspektoři odebrali v červnu 2018
Bistro, ulice 28. října, Znojmo – používaný řepkový olej (nevyhovující vzhled,konzistence, vůně,chuť); vzorek inspektoři odebrali v červnu 2018

Chuť a vůně hodnoceného vzorku byly podle inspektorů v brněnském bistru typické pro přepálený olej, tedy palčivé a nahořklé. S provozovatelem podniku se redakci v úterý nepodařilo spojit.

Kontrolou neprošlo ani znojemské bistro v ulici 28. října. „Pokuty se obecně pohybují od desítek do stovek tisíc korun. Záleží na konkrétních zjištěních,“ objasnil Kopřiva.

Brněnské Susu bistro letos na podzim inspektoři dokonce na čas zavřeli. Třeba kvůli výskytu hmyzích škůdců.

V rychlých občerstveních si občas kupuje jídlo také Karel Polach. „Dívám se, jak to v podniku vypadá, není mi jedno, odkud jím,“ poznamenal muž.

Ilustrační foto
V medu byly léky, bistro se hemžilo šváby. Kontrolami neprošel každý desátý