Práce, které jsou v plném proudu, skončí v létě příštího roku.

„Dlouho jsme usilovali o rekonstrukci provozní budovy, avšak nedostávalo se financí. Jde o vůbec největší investici v historii Mladečských jeskyní, která tento turistický cíl pozvedne. Návštěvníci se rozhodně mají na co těšit,“ uvedla Drahomíra Coufalová, vedoucí Správy Mladečských jeskyní.

Z původního areálu na okraji obce, zařízlého do vrchu Třesína už stojí jen původní historická budova pocházející z roku 1918.

Údaj s tímto datem našli řemeslníci na starém trámu právě při nynější rekonstrukci. Firma již odbourala necitlivě provedené dostavby z padesátých a sedmdesátých let.

Spotřební družstvo Jednota tehdy u vstupu do největšího jeskynního systému Mladečského krasu vybudovalo restauraci – správě jeskyní tehdy sloužil jen kiosek s pokladnou.

V sedmdesátých letech hygiena restauraci zavřela a areál poté převzalo Vlastivědné muzeum v Olomouci.

„Dalších čtyřicet let se neinvestovalo. Historický objekt je až na krovy v havarijním stavu. Zvažovalo se zachování původních trámu, ale jsou shnilé a bude zapotřebí je nahradit, což bude náročné stavebně i finančně. Protože unikátní hrázděná budova je poměrně malá, bylo zapotřebí dořešit nezbytné zázemí. To se pomalu rýsuje v novostavbě u vstupní budovy. Nebude však přímo navazovat, aby původní ráz historické budovy vynikl a byla dominantou okolí,“ popisovala Coufalová.

V proluce se již rýsuje nový výstup z jeskyní. Otvor, který firma zvětší a upraví, zatím zakrývá dřevěné bednění. Doposud návštěvníci Mladečských jeskyní vcházeli i vycházeli stejným místem.

Nový výstup i expozice

„Z původních sklepů vznikne prostor, do kterého umístíme výchozí expozici s archeologickými nálezy,“ líčila vedoucí správy.

Stejně tak vstupní expozice s unikátními objevy z doby středního paleolitu a života kromaňonského člověka dostane finanční injekci.

Promítání o pravěku na skálu

Přímo v jeskynním systému, který prošel náročnou rekonstrukcí zhruba před pěti lety, najdou návštěvníci „vylepšenou“ expozici o životě kromaňonců doplněnou promítáním na skalní stěnu.

„V místech, kde je znázorněno ohniště pravěkého lovce, nabídneme novinku: stínové promítání na stěnu, při kterém znázorníme obrazy ze života kromaňonců v jeskyních,“ popisovala lákadlo Coufalová.

V nových objektech u vstupní budovy, které již mají základové desky, najdou návštěvníci sociální zařízení. Také zázemí správy jeskyní.

Práce skončí v srpnu

Nově vznikne přednáškový sál, jehož základy již dělníci budují ve svahu v místě někdejší provozní dílny.

„Upraveno bude přístupové schodiště, okolí správních budov, vybudováno bude posezení pro návštěvníky,“ uvedla Coufalová.

Rekonstrukce zasáhne příští turistickou sezonu. Návštěvníci ale nepřijdou o možnost zhlédnout unikátní systém jeskyní a jeho expozice s nálezy starými 31 tisíc let.

„Otevřeme 1. května, avšak s menším provizoriem. Kompletně budou práce skončeny v srpnu,“ dodala Coufalová s tím, že zatím postupují vzhledem k přízni počasí na podzim velmi slibně.

Mladečské jeskyně

•prostupují vrchem Třesín (345 m n.m.) při západním okraji obce Mladeč a jsou největším jeskynním systémem Mladečského krasu;

•představují převážně horizontální, velmi členitý labyrint chodeb, dómů a vysokých komínů s pozoruhodnou modelací stěn a stropů, s krápníkovou výzdobou a četnými blokovými závaly, několika strmými chodbami zasahují až pod hladinu podzemní vody;

•patří mezi archeologické lokality světového významu, jsou patrně nejstrarším, největším a nejsevernějším sídlištěm moderních lidí (kromaňonců) v Evropě, kteří zde prokazatelně žili již před více než 31 tisíci lety;

•mají celkem 1 250 metrů chodeb a síní o výškovém rozpětí 30 metrů;

•byly po pradávném zavalení vchodu znovu objeveny kolem roku 1826 při lámání kamene, od přelomu 19. a 20. století jsou zpřístupněny veřejnosti a od roku 1911 elektricky osvětleny;

•mají návštěvní okruh dlouhý 380 metrů s malou archeologickou expozicí; prohlídka trvá cca 40 minut;

•mají stálou teplotu vzduchu 8 °C a průměrnou relativní vlhkost 95 procent

Správa Mladečských jeskyní