Stal se prý obětí tragické nehody, když se na dovolené, v blízkosti vodní nádrže Dalešice u Třebíče, podle blíže neupřesněných podrobností, zřítil do strže a smrtelně se při tom zranil.

Děkanův skon potvrdili uherskobrodský starosta a senátor Patrik Kunčar, Pelcův nejbližší pomocník ve farnosti, kaplan Jindřich Peřina i policisté z kraje Vysočina.

Ti v úterý ráno po pohřešovaném začali pátrat, přičemž jeho tělo bez známek života objevili v oblasti kolem vyhlídkového altánu Gloriet, stojícího na okraji strže s názvem Divoká rokle, svažující se ke břehům řeky Oslavy.

Ještě v úterý navečer zorganizoval kaplan Peřina zádušní bohoslužbu za zesnulého děkana.

V zaplněném farním kostela v Uherském Brodě ji spolu s ním sloužilo dalších osm kaplanů, kteří po boku Josefa Pelce působili.

Ilustrační foto
Uherský Brod umožní výstavbu až 60 rodinných domů

Pátrali policisté, psi i vrtulník

„V úterý 10. července přijali policisté po osmé hodině ráno oznámení o pohřešování muže v katastru obce Sedlec. Muž byl v lokalitě nad údolím řeky Oslavy se svými známými, kterým se v místech vyhlídky u objektu Gloriet ztratil,“ uvedla Jana Kroutilová z krajského ředitelství PČR kraje Vysočina.

Policisté začali po přijetí oznámení po pohřešovaném v lokalitě pátrat. Zorganizovali rozsáhlou akci, do které byli nasazeni policisté, psovodi i policejní vrtulník.

„Muže vypátrali, byl však bez známek života. Příčinu a okolnosti jeho úmrtí jsou předmětem vyšetřování,“ dodala Jana Kroutilová.

Zdrcující zpráva to byla pro všechny, kteří zesnulého znali.

„Byl to pro mě šok, když jsem se dozvěděl, že děkan Pelc přišel o život v pondělí v době své dovolené při pádu do nějaké strže. Přitom ten den ráno ještě sloužil ve farním kostele v Uherském Brodě mši svatou. Nikdo zatím ale neví, co přesně se tam stalo, prý se navečer šel ještě projít. Osobně mě to velmi zasáhlo, protože jsme byli přátelé,“ řekl Deníku Patrik Kunčar.

Ten znal děkana jako sebevědomého člověka, který se dokázal radovat ze života, přestože měl zdravotní problémy, tak jako každý druhý člověk.

„Byla to výrazná osobnost, proto jsem nechal vyvěsit na radnici černý prapor,“ uvedl starosta Uherského Brodu.

Hodně cvičil a chodil

Na webu uherskobrodské farnosti se v úterý objevila zpráva o večerní mimořádné mši.

„Vzpomínejme na otce Josefa ve svých modlitbách, nechť ho Pán odplatí svým královstvím za vše vykonané nejen pro nás a naši farnost, ale také co se mu dařilo ve farnostech v nichž působil,“ napsal na farní stránky kaplan Jindřich Peřina.

Ten Deníku řekl, že mu nepřipadá nic podivného na děkanově rozhodnutí vydat se ještě na podvečerní vycházku. Snažil se prý udržovat svou tělesnou kondici. Trpěl totiž Bechtěrevovou nemocí, kdy se páteř postupně stává stále méně ohebnou.

„Hodně kvůli tomu cvičil a denně se snažil nachodit alespoň deset tisíc kroků,“ upřesnil Jindřich Peřina patrné důvody děkanova posledního výšlapu.

Kaplan přiznal, že se od děkana člověk mohl denně přiučit mnoha věcem.

„Dobře zvládal komunikaci s Katolickou školou, charitou i farností. Byl opravdu výborným manažerem, knězem i člověkem,“ dodal kaplan.

Původem z Valašska, studoval na Hané, sloužil na Slovácku 

Josef Pelc pocházel ze Vsetína, kde se narodil 28. ledna 1972.

Vystudoval místní gymnázium a po něm v roce 1990 nastoupil do semináře a na bohosloveckou fakultu v Olomouci, která později byla přejmenována na Cyrilometodějskou teologickou fakultu.

Po 3. ročníku přerušil studium a odjel na jeden rok do USA do Texasu, kde pracoval jako dobrovolník v katolické škole sv. Lea v San Antoniu.

Po návratu rok studoval teologii jako laik a pracoval také v novinách, které se jmenovaly Český deník.

Závěr studií prožil zpět v Arcibiskupském semináři a v roce 1996 byl vysvěcen na jáhna. Jáhenský rok prožil v Přerově.

Po kněžském svěcení a po povodních, které v roce 1997 tvrdě zasáhly i Přerov a okolí, nastoupil do Holešova jako kaplan. Po dvou letech, v roce 1999, šel na první samostatné místo do Velkých Opatovic, kde strávil čtyři léta.

Od roku 2003 pak působil jako farář v Lipníku nad Bečvou a v dalších dvou farnostech v okolí jako administrátor (Hlinsko, Týn nad Bečvou).

Od 1. července 2010 působit ve farnosti Uherský Brod.

Ilustrační fotografie.
V Hluku se dočkají kašny za více než dvě stě tisíc