K netradičnímu řešení, na které jsou lidé zvyklí spíše v Asii, se vyjádřil i vedoucí Stavebního úřadu a územního plánování v Příbrami Vladimír Vrba. „S něčím takovým jsme se ještě nesetkali. A myslím si, že můžu mluvit rovnou za celý Středočeský kraj. Stavebník porušil vydané stavební povolení. V něm měl jasně uvedeno, že musí před zahájením stavby nechat vedení přeložit,“ sdělil Vrba a dodává, že viníka čekají sankce.

Stavebník se správcem distribuční sítě komunikuje a chystá se náprava. Bude ji ale muset zaplatit. „Vedení umístíme na dvě konzole, které přichytíme na přístavek. Veškeré náklady na práce spojené s přesunutím drátů půjdou samozřejmě za investorem. V lokalitě je mimo jiné v příštím roce naplánováno přeložení vzdušného vedení nízkého napětí do země,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Hasiči likvidují požár a jeho následky v Novém Boru
Tragédie v Novém Boru. Na zasahujícího hasiče spadl strop, zraněním podlehl

Podle záznamu v katastru nemovitostí má objekt tři vlastníky stejného příjmení. Jedním z nich je Martina Smitková z Prahy, se kterou se Deník spojil. „Omluvám se, ale mě se na to vůbec neptejte a k věci se vyjadřovat nebudu,“ sdělila spolumajitelka. Na dotaz prostřednictvím SMS, zda by bylo možné získat vyjádření od dalších spoluvlastníku, už nereagovala.

Přitom podle všeho nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo k zastavění kabelů dojít. Stavebník totiž standardně o přeložku vedení požádal. „Žádost ale poté stáhnul,“ doplnila Holingerová s tím, že takto zfušovanou prací došlo k porušení důležitých technických norem. „Stavebník rovněž ohrozil bezpečnost a spolehlivost distribuční soustavy. Mohlo také dojít k ohrožení života a zdraví lidí, kteří se v blízkosti pohybovali,“ uzavřela mluvčí.

Než se věc vyřeší, je stavba zastavena. Na případ jako první upozornil server pribram.cz.