S hnutím už dříve ve volbách odmítli spolupracovat Piráti. Na jejich kandidátku se dostal jen Freund, ve čtvrtek z ní ale odstoupil.

Na nejvyšší post v Brně kandidují kromě Antonové ještě dvě ženy. Za občanské demokraty s podporou spolku Brno autem a Svobodných se může stát primátorkou Markéta Vaňková. Zelení nominovali Jasnu Flamikovou.

Kandidátku do podzimních komunálních voleb představili už dříve brněnští sociální demokraté. Povede ji Oliver Pospíšil. „Zaměřit se chci především na rozvoj města, který se za poslední roky zbrzdil,“ popsal svoji prioritu. Spolu s ním budou o místa v zastupitelstvu usilovat i někteří sociálnědemokratičtí starostové městských částí, třeba Jiří Ides ze Slatiny či Marek Viskot z Řečkovic a Mokré Hory.

Možní primátoři
Petr Vokřál (ANO), Barbora Antonová (Žít Brno), Petr Hladík (KDU-ČSL), Oliver Pospíšil (ČSSD), Jasna Flamiková (Strana Zelených), Jaroslav Kacer(TOP 09), Markéta Vaňková (ODS), Tomáš Koláčný (Piráti), Ivan Fencl (SPD), Martin Říha (KSČM)

Komunisty do voleb povede současný brněnský zastupitel Martin Říha. Jednou z jeho priorit bude i nový územní plán města.

Lidovci postavili do čela dvanáctičlenné kandidátní listiny nynějšího primátorova náměstka Petra Hladíka. „Obrovským tématem v celé Evropě je nyní dostupné bydlení. Petr Hladík je schopný se tomuto tématu odborně věnovat,“ řekl za jeho podporovatele architekt Ondřej Chybík.

Hnutí ANO, které v Brně před čtyřmi lety volby vyhrálo, kompletní kandidátku představí zřejmě do konce měsíce. „Kandidatura pana primátora je jasná,“ potvrdil Vokřálovu pozici manažer hnutí David Aleš.

Do konce měsíce zveřejní kandidátní listinu také TOP 09. Na primátora strana nominovala primátorova náměstka Jaroslava Kacera.

Podle politologa Michala Pinka má v Brně ve volbách velké šance hnutí ANO. „Mají nejlepší výchozí pozici, také díky úspěšnému primátorovi. Pak je otázka, kdo obsadí další místa. Překročit pětiprocentní klauzuli bude pro některé obtížné. Troufnu si říci, že Žít Brno je na tom nejhůře, jelikož je to výrazná původně protestní skupina,“ vysvětlil.

Ilustrační foto
Stavba VMO: přípravy o víkendu uzavřou frekventovanou Žabovřeskou ulici