Tentokrát se však obžalovaní dozví jen to, zda jsou v případě znásilnění sedmi klientek školy Poetrie vinni, či nikoliv.

Loni v lednu byli Jaroslav Dobeš s Barborou Pláškovou pravomocně odsouzeni za znásilnění pouze jedné z osmi poškozených žaček školy Poetrie, kterou založili a vedli. Dobešovi byl udělen trest ve výši pět a půl roku vězení, Pláškové pak o půl roku kratší.

„Vrchní soud konstatoval, že uložené tresty jsou dostačující s ohledem na dlouhou dobu, která uplynula od spáchání skutků,“ vysvětlila v pondělí z usnesení vrchního soudu předsedkyně senátu Iveta Šperlichová, proč toto současné řízení nepovede k dalšímu trestu.

„Jde nám o to, aby v těchto sedmi případech soud rozhodl o nevině,“ komentovali u soudu případ obhájci Jaroslava Dobeše a Barbory Pláškové, Michal Krčma a Petr Drapák. Oba také trvali na výslechu všech svědků. Hlavní líčení proto bylo v pondělí znovu otevřeno.

Státní zástupkyně klade obžalovaným za vinu, že při provozování léčebné metody zvané odháčkování, provedli znásilnění dívek.

„V důsledku dýchání do takzvané flétny a růže (holoptropního dýchání – pozn. red.), byly poškozené přivedeny do stavu bezbrannosti. Hlava myslela, ale tělo pociťovalo křeče a ony se nemohly bránit,“ uvedla žalobkyně. Dívky prý dopředu nevěděly, že rituál je vlastně pohlavní styk.

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. Trolejbus SOR CITY TNB 12
Den bez aut? V pátek budou trolejbusy a autobusy vozit lidi zdarma

Žena musí odháčkování chtít

„Není si toho vědom, že by někoho znásilnil. Tantrickým rituálem prošly stovky žen. Všechny věděly o co jde, všechny byly vysokoškolsky vzdělané a mohly si najít na internetu, o co jde. Chceme svědkyně vyslechnout přímo u soudu,“ uvedl obhájce Jaroslava Dobeše Michal Krčma. Podle něj legendární tantrický rituál s názvem odháčkování, nemohl proběhnout bez dobrovolnosti klientek.

„Odháčkování je akt dobrovolnosti. Ta žena jej musí chtít, jinak rituál nelze provést. Je nelogické, že by mělo docházet k nějakému stavu násilí nebo bezbrannosti, protože by to neodpovídalo náboženskému přesvědčení pana Dobeše a paní Pláškové,“ tvrdili obhájci s tím že guru Jára založil náboženství s názvem Cesta guru Járy. U soudu vypovídala v pondělí i jedna z lektorek a žaček školy. Ta uvedla, že byla odháčkovaná třikrát, vždy dobrovolně. Po letech by prý užitečnost této zkušenosti přehodnotila.

Kolotoč odvolání

Jaroslav Dobeš a Barbora Plášková si svůj pravomocný rozsudek za znásilnění jedné ze žaček v českém vězení zatím neodpykali.

Jsou totiž zavření v detenčním filipínském zařízení. Dlouhou dobu před stíháním v hlavním městě Filipín žili, než byli tamními úřady zadrženi. A protože jim hrozila deportace do Česka k trestnímu stíhání, požádali na Filipínách o náboženský azyl. Ten jim však byl zamítnut. Začal tak kolotoč odvolání, který podle vyjádření soudu, může trvat i několik let. Do té doby, i když budou na Filipínách stále drženi, nemůže být o jejich deportaci ani řeč.

Oba advokáti mají o své mandanty obavy, prý ve filipínském zařízení žijí v drastických a tristních podmínkách a jsou odhodlání vést případ až k evropskému soudu pro lidská práva.

„Podle našich podmínek lze toto prostředí označit za nelidské a trýznivé. Není tam pitná voda ani běžná strava. Lezou jim tam hadi do cely. Pan Dobeš tam chytil vlastníma rukama asi dvou a půl metrového hada v cele a zabil ho. Běhají tam také ještěrky a krysy.“ komentovali obhájci, kteří své klienty byli v zařízení navštívit.

Hlavní líčení bylo odročeno na konec listopadu.

Otevření nové expozice v luhačovických lázních
Nová luhačovická expozice láká na šumění moře i levitující horniny