Firma o přerušení těžby v celé společnosti informovala 2. července, o den později společnost zahájila přípravné práce na zhruba šestitýdenní odstávku. V té době už byl z důlní těžby odstaven Důl Darkov, kde se ohnisko nákazy koronavirem vyskytlo nejdříve. Důl koncem května přešel na technologické provozní minimum, kdy se v něm odčerpávala voda a větralo. Šíření nákazy se ale nepodařilo zabránit a výrazně pronikla i do Dolu ČSM. Podle hygieniků se i tady už podařilo situaci stabilizovat.

Ilustrační foto.
Muž v ostravském Přívoze dostal epileptický záchvat. Místo pomoci byl okraden

V souvislosti s Dolem ČSM-Sever hygienici evidují 817 pozitivně testovaných osob, u Dolu ČSM-Jih je to 402 pozitivních. V posledních dnech už hygienici v této souvislosti nové případy neevidují nebo jde o jednotlivce. Do Dolu ČSA nákaza výrazně nepronikla.

Dlouhodobá odstávka neznamenala, že by v dolech nebyli žádní zaměstnanci. OKD před přerušením těžby uvedlo, že i v době odstávky se na každém z dolů bude pohybovat zhruba 200 lidí. Jde o zaměstnance, kteří se starají o bezpečnost dolu.

SLAVNOSTNÍ otevření jídelny Libušín na Pustevnách v Beskydech proběhlo ve čtvrtek 30. července 2020.
PODÍVEJTE SE: Legendární chata Libušín na Pustevnách v Beskydech opět otevřela

Právě kvůli nákaze mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a jejich blízkými je Karvinsko nejvíce zasaženým okresem v kraji. Od počátku pandemie se nakazilo na Karvinsku 2353 z celkových 4466 pozitivně testovaných v kraji, tedy téměř 53 procent ze všech nemocných v regionu.

Alkohol za volantem - Ilustrační foto
Dvě promile a protisměr. Opilý cizinec za volantem způsobil nehodu na dálnici