Iniciativa Mazutka žije např. naplánovala na duben několikadenní worshop pro studenty vyšších ročníků Fakulty architektury ČVUT v Praze. Chtěla prověřit budoucí využití unikátního objektu. Ze strany iniciativ však vyšlo několik dalších návrhů, jak oživit stavbu.

Mazutka.
Legendární Mazutku nejspíš čeká demolice. Nebyla prohlášena za památku

Provoz ukončen na začátku tohoto století

„Měli jsme pro ni hned několik scénářů – skautská klubovna, výtvarná dílna nebo – což si údajně přál i její autor, zesnulý architekt Jan Zelený – kostel. Nevadila by nám ale v zásadě jakákoli funkce, šlo nám především o zachování a citlivou konverzi stavby,“ uvedl Petr Zeman, zástupce spolku Prázdné domy, který je členskou organizací iniciativy Mazutka žije.

Provoz mazutové výtopny byl ukončen už na počátku tohoto století. Potom co bylo sídliště Invalidovna napojeno na teplovod mělnické elektrárny. Od této doby chátrala. Na ministerstvo kultury byl tedy podán návrh na prohlášení památkou. Za zachování historické výtopny se postavily i Klub Za starou Prahu a Národní památkový ústav.

Mazutka.
KRÁTCE: Spolek zachraňuje mazutovou výtopnu

Prohraná bitva o Mazutku 

Minulý měsíc ale ministerstvo rozhodlo, že stavba památkou není. Budova měla podle úředníků konstrukční vady a byla v havarijním stavu. Původní vlastník Pražská teplárenská pro ni neměl využití. Současný vlastník společnost Nová Invalidovna k demolici přistoupila až po nařízení stavebního úřadu Prahy 8, který reagoval na havarijní stav budovy.

„Bitvu za Mazutku jsme prohráli. Vlastník, tedy firma, která je v převodu z dceřiné společnosti Pražské teplárenské na FINEP, velmi hbitě zareagoval na neprohlášení stavby za kulturní památku. To bylo přitom vydáno na základě statického posudku pořízeného vlastníkem. S tím dokumentem jsme navíc neměli možnost se dosud seznámit. Námi požadované statické měření, které by si objednala nezávislá autorita – např. ministerstvo, neproběhlo,“ vysvětloval Martin Benda, koordinátor iniciativy Mazutka žije a člen Praha sobě.

Invalidovna.
Invalidovna by se konečně měla stát novým kulturním centrem Karlína

„Sotva jsme si stačili vyžádat statický posudek, který si pro Ministerstvo kultury České republiky objednal vlastník, na Mazutku dnes ráno najel demoliční bagr. Primitivismus (opět) vítězí," stojí na Facebookovém profilu iniciativy Mazutka žije.