„Sehnat kvalifikované zaměstnance začíná být problém, obor výtahář už dlouho nebyl nikde otevřený. Jsme se školou domluveni, že žáci, kteří se v něm začnou vzdělávat, budou na praxi chodit k nám,“ uvedl Viktor Sobotka, ředitel velkomeziříčské společnosti Výtahy, která se školou navázala oboustranně prospěšnou spolupráci.

Tomáš Zaoral, Deblín, 6.6. 2017, 3770 g, 51 cm
Podívejte se na další miminka narozená na Žďársku

Výtaháři se před lety vzdělávali v učňovském středisku Na Poříčí. „Tuto školu posléze převedli k nám. Převzali jsme ji v roce 1997, už tehdy se tam ale obor výtahář neučil. Poslední absolventi končili v roce 1994,“ popsal historii zástupce ředitele Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí Milan Veber.

Po více než dvaceti letech se zmíněný obor otevírá znovu, tentokrát pod trochu pozměněným názvem – elektromechanik pro zařízení a přístroje. „V něm jsou zahrnuta různá zaměření, jako je například chlaďař, výtahář, opravář televizorů a podobně. Generace těchto specialistů už odchází do důchodu a nemá žádné náhradníky, proto jsou tyto obory žádané. To je také důvod, proč jsme se je pokusili oživit,“ vysvětlil Milan Veber.

První čtyři „vlaštovky“, které se přihlásily ke studiu nového oboru, se začnou vzdělávat v září. „Začátky jsou pokaždé složitější, když už se to ale chytne, tak třídu naplníme. Nejhorší bývá první rok, než nový obor vstoupí do povědomí jak případných žáků, tak i jejich rodičů,“ poznamenal Milan Veber.

Ilustrační foto.
Dům seniorů už je plně obsazený

Odbornou praxi budou učni absolvovat v dílnách společnosti Výtahy. A možná se v budoucnosti dočkají i finanční podpory Kraje Vysočina. „Předpokládáme, že by mohl být tento obor zařazen mezi ty obory, o které je velký zájem na trhu práce, a že by také výtaháři mohli brát krajská stipendia,“ podotkl Milan Veber.

Žáci oboru výtahář budou mít po ukončení studia jednu velkou výhodu - okamžité přijetí do pracovního poměru budou mít totiž prakticky jisté. „Pokud budou šikovní, tak je hned zaměstnáme,“ potvrdil Viktor Sobotka.