Zatímco u odborné poroty nejvíce zabodovala bramboračka s kopřivovým kapáním, uvařená na Sokolích boudách, v hlasování diváků ji předstihla bramboračka se špekem z restaurace pivovaru Trautenberk.
Starosta Malé Úpy Karel Engliš připnul jejich kuchaři Janu Ženkovi na hruď řád zlaté vařečky. „Při svojí první účasti před dvěma lety jsem vyhrál s gulášovkou, loni jsem měl dovolenou a letos jsem uvařil s kolegou Michaelem Peterkou bramboračku. Zadání totiž znělo regionální polévka,“ říkal kuchař vítězného pivovaru Trautenberk Jan Ženka po slavnostním ceremoniálu.
Při vaření použili výhradně regionální suroviny. Do polévky dali brambory, zeleninu, směs krkonošských hub, majoránku, česnek, cibulku. Její chuť zvýraznil uzený špek od řezníka z Horního Maršova.
„Spoléhali jsme na místní klasiku,“ připomněl Michael Peterka. „Nepoužívali jsme žádné polotovary, ale čerstvé suroviny a zeleninu. Dali jsme si opravdu záležet, všechno jsme zpracovali ručně a pocházelo od místních. Vše jsme dělali na sádle, žádné olivové oleje,“ doplnil Jan Ženka.
Použili i malý fígl
Kuchaři z pivovaru Trautenberk měli navařenou vítěznou bramboračku dopředu. „Česká kuchyně musí být uleželá. Polévku jsem udělal s předstihem,“ vysvětloval Ženka. Při vaření použil i malý fígl. „Když jsme dělali kolena, tak výpek z nich jsme dali do polévky. Dal jí úplně jiný šmak,“ prozradil.
Na zdi pivovaru Trautenberk teď bude rok viset putovní trofej Maloúpská vařečka. „Kuchyň děláme na kvalitní úrovni. Snažíme se obhájit náš standard, abychom si udrželi u zákazníků dobré jméno,“ řekl Michael Peterka.