Zatímco u odborné poroty nejvíce zabodovala bramboračka s kopřivovým kapáním, uvařená na Sokolích boudách, v hlasování diváků ji předstihla bramboračka se špekem z restaurace pivovaru Trautenberk.

Starosta Malé Úpy Karel Engliš připnul jejich kuchaři Janu Ženkovi na hruď řád zlaté vařečky. „Při svojí první účasti před dvěma lety jsem vyhrál s gulášovkou, loni jsem měl dovolenou a letos jsem uvařil s kolegou Michaelem Peterkou bramboračku. Zadání totiž znělo regionální polévka,“ říkal kuchař vítězného pivovaru Trautenberk Jan Ženka po slavnostním ceremoniálu.

Akce Linkou na drink v Ostravě-Porubě, 28. září 2019.
OBRAZEM: Všechny barvy i chutě. V Ostravě se podávaly drinky za jízdenky

Při vaření použili výhradně regionální suroviny. Do polévky dali brambory, zeleninu, směs krkonošských hub, majoránku, česnek, cibulku. Její chuť zvýraznil uzený špek od řezníka z Horního Maršova.

„Spoléhali jsme na místní klasiku,“ připomněl Michael Peterka. „Nepoužívali jsme žádné polotovary, ale čerstvé suroviny a zeleninu. Dali jsme si opravdu záležet, všechno jsme zpracovali ručně a pocházelo od místních. Vše jsme dělali na sádle, žádné olivové oleje,“ doplnil Jan Ženka.

Použili i malý fígl

Kuchaři z pivovaru Trautenberk měli navařenou vítěznou bramboračku dopředu. „Česká kuchyně musí být uleželá. Polévku jsem udělal s předstihem,“ vysvětloval Ženka. Při vaření použil i malý fígl. „Když jsme dělali kolena, tak výpek z nich jsme dali do polévky. Dal jí úplně jiný šmak,“ prozradil.

Kotlíková guláš paráda v Panenském Týnci
FOTO, VIDEO: V kotlících klokotal guláš. Hovězí, z daňka i medvěda z Tater

Na zdi pivovaru Trautenberk teď bude rok viset putovní trofej Maloúpská vařečka. „Kuchyň děláme na kvalitní úrovni. Snažíme se obhájit náš standard, abychom si udrželi u zákazníků dobré jméno,“ řekl Michael Peterka.