„Fond rozvoje bydlení funguje již dlouhá léta a v letošním roce jsme se rozhodli rozšířit úpravy, na něž lze peníze z fondu použít. Nově tak budou moci z fondu financovat také výstavbu nebo opravu plotu," řekl starosta města Rakovníka Pavel Jenšovský (ČSSD). „Věříme, že díky větším možnostem využití zájem o půjčky z fondu opět vzroste," nechal se slyšet Miroslav Samaš (ANO), místostarosta Rakovníka.

Podle Deníkem oslovených Rakovničanů je sice dobře, že město takovouto možnost nabízí, ovšem ani tak se podle nich nejedná o atraktivní záležitost. Fond rozvoje bydlení slouží k poskytování půjček, přičemž délka splatnosti je maximálně čtyři roky a úrok činí tři procenta. Peníze za zvýhodněných úrokových podmínek jsou poskytovány jen za účelem rekonstrukce bytů, panelových domů či rodinných domků.

„Myslím, že banky nabízejí dnes i dobře dostupné půjčky. Je možnost si navíc rozvrhnout splátku do delšího časového období, což je určitě výhodné pro lidi s nízkým příjmem. Navíc mnozí majitelé domů si spoří, takže po určité době si i ten plot opraví za lepších podmínek, než kdyby si půjčili od města," řekl Deníku Miroslav Novotný. Dodal, že pokud chce město přilákat znovu zájemce o půjčky, mělo by se více přiblížit možnostem bankovních domů.

Lákavější a zajímavější nabídky

„Na domku plánujeme zateplení a tedy i novou fasádu, kromě toho asi poopravíme rovnou střechu. Okna již máme hotová. Už jsem jednal s několika finančními poradci. Dostal jsem daleko zajímavější nabídky, než nabízí město," napsal Deníku Roman Vančura. A zřejmě právě lákavější nabídka je hlavní příčinou, proč o půjčku z Fondu rozvoje bydlení není mezi Rakovničany zájem.

Zatímco ještě v roce 2009 schválila rada města osmnáct žádostí o zmíněnou půjčku a přerozdělovala mezi žadatele tři miliony korun, o rok později už o půjčku takový zájem nebyl. V roce 2010 o půjčku požádalo pouze pět žadatelů a město půjčilo zhruba 1,1 milionu korun. V roce 2016 pak město Rakovník půjčilo žadatelům peníze v celkové výši 773 tisíc korun.

O půjčku z Fondu rozvoje bydlení lze požádat do konce března. „Rada města následně žádosti projedná na své schůzi dne sedmnáctého května a zastupitelstvo města pak pátého června," řekla Alida Štulajterová, mluvčí radnice.

Čtěte také: V Praze a okolí má bydlet třetina Čechů, za prací dojíždějí i z Kolína